De Olympische Spelen van 2032 worden gehouden in het Australische Brisbane. De organisatie van het grootste sportevenement heeft een bijzondere locatie aangewezen voor het roeien en kanovaren: de Fitzroy River. In die rivier worden er echter regelmatig krokodillen gespot.
Volgens Andrew Liveris, voorzitter van het organisatiecomité, zal de veiligheid van de roeiers niet in het geding tijdens hun wedstrijden over de Fitzroy River in Rockhampton. "Er zwemmen haaien in de oceaan en we surfen nog steeds. Kijk naar wat wél kan, niet naar wat niet kan. Verander die mentaliteit", zo wordt hij geciteerd door de NOS. Ook Sarah Cook, voorzitter van de Australisch roeibond, vindt de krokodillenverhalen overdreven en benadrukt dat de Australische roeiploeg voor de Olympische Spelen van Tokio ook al op de rivier trainde.
Olympische roeiwedstrijd tussen de krokodillen
Ondanks dat een krokodil in de Fitzroy River in januari nog een hond heeft opgegeten, maakt oud-roeier Rogier Blink zich niet druk. Tijdens het WK van 2017 in Florida roeide hij namelijk zelf al eens tussen de alligators. "Wij vonden dat heel spannend, maar de Amerikanen keken er een stuk minder van op. En eigenlijk gebeurde er ook niet zo veel." Toch maakt hij zich zorgen over de olympusche roeiwedstrijd. "Het wordt sowieso geen eerlijke wedstrijd op deze rivier...", vertelt hij tegenover de NOS.
Lees ook: Curaçao trekt aan EK-winnaar en WK-topscorer: 'Ook familie zou het mooi vinden'
"Er is altijd stroming in een rivier, en die is in de buitenbocht sterker dan in de binnenbocht. Je krijgt dus geen eerlijke wedstrijd", aldus Blink, die bijval krijgt van Cook. De stroming in de rivier kan sommige banen namelijk een voordeel kunnen verschaffen. Daarom is het nog niet zeker of internationale roeibond de baan zal goedkeuren. "Krokodillen zijn wel nog een stuk gevaarlijker dan alligators, maar toch: ik maak me geen enkele zorgen. Ze zullen weg zijn. Twee maanden voor de Spelen zal de organisatie met netten de rivier leeghalen. In de roeiwereld maken we ons vooral zorgen om de stroming", aldus de oud-roeier.