Nederlandse wereldkampioenen in dubbeltwee lopen gouden medaille mis

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
01 aug. 2024, 11:43
01 aug. 2024, 12:28
Roeien, dubbeltwee, Melvin Twellaar, Stef Broenink, Olympische Spelen, Parijs2024, TeamNL
© IMAGO - Nederlandse dubbeltwee pakt zilver op de Spelen

Melvin Twellaar en Stef Broenink hebben de zilveren plak gepakt in de dubbeltwee op de Olympische Spelen. Het roeiduo had een spannende strijd met Roemenië, maar kon een late versnelling van de Roemenen niet beantwoorden.

Van tevoren werd er gehoopt op een gouden plak van Twellaar en Broenink, De roeiers waren dé topfavorieten voor het goud in de dubbeltwee. Ze wonnen in 2023 de wereldtitel en zijn sindsdien onverslaanbaar. De Roemenen wisten het duo echter wél te verslaan. Roemenië ging snel van start en deed de hele race vooraan mee. Oranje kon de Roemenen lang volgen en lag zelf ook enige tijd aan kop. In het slot had Roemenië echter een verschroeiende demarrage in huis. Daar hadden Twellaar en Broenink geen antwoord op.

Artikel gaat verder onder video

Zilveren medaille voor Nederlandse dubbeltwee

Op het einde moesten de twee roeiers zelfs nog opletten voor de Ieren, die ook een sterk eindschot hadden. Ze kwamen echter niet voorbij Nederland en daarmee pakken Twellaar en Broenink op het water van Vaires-sur-Marne opnieuw een zilveren medaille. In Tokio grepen ze drie jaar geleden ook al die plak ook in de dubbeltwee.

Lees ook: Handbalsters naar de kwartfinale, maar zorgen om Estavana Polman

Vlak voor de race man de mannen waren de Nederlandse vrouwen aan de beurt. Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis hadden zich de afgelopen week via de herkansingen geplaatst voor de halve finales. Daarin lieten ze een verbetering zien, maar in de finale was er nooit echt zicht op een medaille. Ze lagen in het begin even op kop, maar zakten daarna terug. Op het einde kwamen de roeisters nog wel in de buurt van de Britten (brons), maar Groot-Brittannië hielden stand. Het goud ging verrassend naar Nieuw-Zeeland. Scheenaard pakte Tokio brons. De vrouwen in de vier-zonder pakten iets na Twellaar en Broenink wel het goud.

Lees meer over:

Roeiers