Nederlandse twee-zonder vernedert concurrentie in finale

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
02 aug. 2024, 11:52
03 aug. 2024, 12:27
 Ymkje Clevering, Veronique Meester, twee-zonder, roeien, Olympische Spelen, Parijs 2024, TeamNL, goud
© IMAGO - Nederlandse twee-zonder vernedert concurrentie in finale

Ymkje Clevering en Veronique Meester hebben goud gepakt op de Olympische Spelen in Parijs. Het roeiduo in de twee-zonder pakte vanaf de start de koppositie en gaf een absolute masterclass aan de tegenstanders. Aan de finish was het verschil met nummer twee Roemenië zo'n zes seconden.

De regerend wereldkampioenen waren de absolute topfavorieten voor de gouden plak. In de heats waren de Australische vrouwen nog sneller dan Clevering en Meester, maar in de halve finale toonden ze met een tijd van 7.10,16 al hun topvorm. Het roeiduo ging tijdens de finale in het Stade Nautique, tien kilometer ten oosten van Parijs, ook erg goed van start. Na vijfhonderd meter (van de twee kilometer) had de Nederlandse boot al een bootlengte voorsprong op de concurrentie.

Artikel gaat verder onder video

Nederlandse vrouwen in de twee-zonder winnen goud

Na één kilometer was het verschil met de concurrentie al minimaal twee bootlengtes en die voorsprong werd ook niet meer weggegeven. De zege kwam geen enkel moment in gevaar en het brons ging uiteindelijk verrassend naar de Roemeense vrouwen Ioana Vrinceanu en Roxana Anghel, die het Australische duo Jessica Morrison en Annabelle McIntyre versloegen. Voor Clevering en Meester is het hun tweede olympische medaille. In Tokio wonnen ze in 2021 al olympisch zilver in de vier-zonder, destijds met Karolien Florijn en Ellen Hogerwerf.

Lees ook: Medaillespiegel Olympische Spelen 2024 Parijs

Door de overwinning van Clevering en Meester heeft de Nederlandse roeiploeg de derde gouden medaille van deze Olympische Spelen binnen. De mannen dubbelvier en vrouwen vier-zonder wonnen eerder deze week al goud. De dubbeltwee (mannen) en dubbelvier (vrouwen) pakten zilver. Vooraf was het doel van bondscoach Eelco Meenhorst minimaal twee gouden medailles. Dat is ruimschoots behaald en zaterdag liggen er nog kansen voor de skiff (mannen en vrouwen) en de mannen-acht.