Nederlandse roeiers beginnen overtuigend aan de Spelen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
27 jul. 2024, 12:25
29 jul. 2024, 16:02
Karolien Florijn, roeien, Olympische Spelen, Parijs 2024
© IMAGO - Karolien Florijn is de grote favoriet in de skiff

De Nederlandse roeiploeg is goed begonnen aan de heats op de Olympische Spelen. Er worden veel medailles van de roeiers verwacht, maar tot dusver bezwijken de sporters van TeamNL niet onder de druk. Simon van Dorp en Karolien Florijn waren zaterdagmorgen onverslaanbaar in de skiff en ook de meeste andere boten gingen zonder problemen door.

Roeier Van Dorp was de eerste Nederlander die op dag één van de Olympische Spelen in actie kwam. Tijdens de voorrondes in de skiff, een eenmansboot, pakte hij in baan drie meteen de koppositie. Met een ruime voorsprong op zijn tegenstanders kwam hij uiteindelijk in een tijd van 6.49,93 over de finish, waardoor hij zich op mag maken voor de kwartfinales. Van Dorp pakte bij de laatste wereldkampioenschappen zilver en is één van de grote favorieten in Parijs. In de heats noteerde hij de snelste tijd. Zijn grootste concurrent, de regerend wereldkampioen Oliver Zeidler, roeide een tijd van 6.54,72.

Artikel gaat verder onder video

Hoeveel medailles pakt de Nederlandse roeiploeg?

Florijn volgde even later het voorbeeld van Van Dorp. De roeister won gemakkelijk haar heat en zette een tijd van 7.36,90 neer. De regerend Europees en wereldkampioene in de skiff plaatste zich zo zonder problemen voor de kwartfinales, die dinsdagochtend om 10.15 uur beginnen. Ook de dubbeltwee kende geen problemen in de heat. Melvin Twellaar en Stef Broenink bleven hun concurrenten uit Amerika en Nieuw-Zeeland een bootlengte voor (6.14,13). De regerend wereldkampioenen pakten in Tokio in 2021 zilver en maken zich nu op voor de volgende ronde.

Lees ook: Welke Nederlanders komen zondag 28 juli (dag 2) in actie op de Olympische Spelen?

De vrouwen dubbeltwee (Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis) plaatsten zich niet in één keer voor de halve finale. Het duo kwam als vierde over de finish en doet morgen mee aan de herkansingen. De zege bij de heats in de dubbeltwee ging naar Nieuw-Zeeland.

Lees ook: Vreugde en verdriet bij de Nederlandse zwemploeg

Bij de dubbel-vier was het wel feest. Zowel de mannen als de vrouwen wonnen hun heat. Koen Metsemakers, Tone Wieten, Finn Florijn (de broer van) en Lennart van Lierop moesten bij de eerste twee landen eindigen en dat lukte. Datzelfde geldt voor de Nederlandse roeisters: Laila Youssifou, Tessa Dullemans, Roos de Jong en Bente Paulis.