Vrouwen in de dubbel-vier lopen goud op 0,15 seconde mis op de Spelen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
31 jul. 2024, 12:51
01 aug. 2024, 12:48
Dubbel-vier, roeien, TeamNL, Olympische Spelen, Parijs 2024
© IMAGO - De Nederlandse vrouwen in de dubbel-vier pakken nét geen goud

Heel lang leken de Nederlandse vrouwen in de dubbel-vier op weg naar een gouden medaille. In de laatste meters vielen Bente Paulis, Laila Youssifou, Tesse Dullemans en Roos de Jong echter stil. Vlak voor de finish werd het viertal ingehaald door een laatste haal van Groot-Brittannië.

De Nederlandse boot ging goed van start en pakte al snel de leiding in de race. Vijfhonderd meter voor de finish lag Nederland nog steeds op gouden medaillekoers. De Britten kwamen echter steeds dichterbij. Paulis, Youssifou, Dullemans en De Jong leken het te gaan redden, maar de streep lag net één meter te voor de Nederlanders. Zij vielen in het slot helemaal stil en werden vlak voor de meet ingehaald door Groot-Brittannië.

Artikel gaat verder onder video

Vrouwen in de dubbel-vier lopen goud op een haar na mis

Het verschil aan de finish was uiteindelijk slechts 0,15 seconden. Het brons ging naar Duitsland. Op het wereldkampioenschap, vorig jaar september, pakten de Nederlandse vrouwen ook zilver achter de Britse boot. Dat was voor het kwartet Paulis, Youssifou, Dullemans en De Jong roeien pas één jaar in de huidige samenstelling. Dat maakt de olympische prestatie alleen maar knapper.

Lees ook: Welke Nederlanders komen vandaag in actie op de Olympische Spelen?

Op de Spelen van 2021 in Tokio veroverden de vrouwen géén medaille in de dubbelvier. De Jong en Paulis roeiden destijds nog in respectievelijk de dubbeltwee en lichte dubbeltwee. Vlak voor de race van de vrouwen pakten de Nederlandse mannen woensdagmiddag in de dubbel-vier wél een gouden medaille. Het was tevens de eerste plak voor Nederland deze Spelen.