Mannen dubbel-vier pakken eerste medaille voor Nederland in Parijs

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
31 jul. 2024, 12:32
01 aug. 2024, 12:48
Dubbel-vier, roeien, TeamNL, Olympische Spelen, Parijs 2024
© IMAGO - Dubbel-vier Nederland pakt eerste goud voor TeamNL op de Spelen

De mannen in de dubbel-vier hebben eindelijk de eerste medaille voor Nederland op de Olympische Spelen in Parijs gewonnen. Koen Metsemakers, Tone Wieten, Finn Florijn en Lennart van Lierop pakten goud voor Italië en Polen.

De Nederlandse dubbel-vier was de torenhoge favoriet op de roeibaan van het Stade Nautique in Vaires-sur-Marne. Oranje won drie jaar geleden tijdens de Spelen Tokio, in een andere samenstelling, ook goud, werd vorig jaar in Belgrado wereldkampioen en verloor in de tussentijd geen enkele belangrijke race verloren. De boot van TeamNL startte goed en pakte meteen de koppositie. Italië bleef echter lange tijd in de buurt en halverwege was de afstand slechts een halve bootlengte voor.

Artikel gaat verder onder video

Dubbel-vier pakt eerste medaille voor Nederland

De Italianen konden het hoge tempo van de Nederlandse mannen echter niet tot het einde volhouden. Metsemakers, Wieten, Florijn en Van Lierop liepen in de laatste kilometer uit en kwamen ruim een bootlengte voor Italië en Polen over de finish. Wieten en Metsemakers pakten in Tokio al goud in de dubbelvier, samen met Abe Wiersma en Dirk Uittenbogaard. Voor Van Lierop en Florijn is het de eerste olympische plak in de dubbelvier-boot. Pas sinds het voorjaar van 2023 vormen zij samen met hun ploeggenoten de bemanning van de dubbel-vier.

Lees ook: Welke Nederlanders komen vandaag in actie op de Olympische Spelen?

Voor TeamNL is het na vijf dagen nu eindelijk raak. Nederland smachtte al dagen naar de eerste medaille. Op de Olympische Zomerspelen van 1988 pakte Nederland voor het laatst géén medaille tijdens de eerste vier dagen. De vrouwen in de dubbel-vier pakten kort na de mannen zilver. In de slotmeters werden zij ingehaald door Groot-Brittannië.