Holland-Acht pakt knappe medaille na razend spannende strijd met wereldkampioen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
03 aug. 2024, 11:25
05 aug. 2024, 23:33
Holland-Acht, roeien, zilver, TeamNL, Olympische Spelen, Parijs 2024
© IMAGO - Holland-Acht pakt knappe medaille na herkansing

De roeiers van de mannen-acht hebben een knappe zilveren medaille gepakt op de Olympische Spelen in Parijs. De Holland-Acht plaatsten zich via een herkansing voor de finale en verloren daarin nipt van Groot-Brittannië. Het is al de zevende (!) medaille voor de Nederlandse roeiploeg.

Ralf Rienks, Olav Molenaar, Sander de Graaf, Ruben Knab, Gert-Jan van Doorn, Jacob van de Kerkhof, Jan van der Bij, Mick Makker en stuurvrouw Dieuwke Fetter gingen goed van start en pakten meteen de koppositie. Na duizend meter lag de Nederlandse boot nog steeds aan kop, maar wereldkampioen Groot-Brittannië volgde op korte afstand. De Britten kregen hun boot uiteindelijk naast de Holland-Acht, maar namen niet echt afstand. Daardoor bleef het spannend tot het slot.

Artikel gaat verder onder video

Holland-Acht pakt zilveren medaille achter wereldkampioen

In de laatste meters gooide de Holland-Acht er nog een eindsprint uit, maar de wereldkampioen bleef de Nederlanders voor. Het brons ging naar de Verenigde Staten. Dat de mannen-acht een medaille pakt, is knap. De ploeg, die op het WK vorig jaar ook zilver won, reisde met ambities af naar Parijs, maar plaatste zich pas via herkansing voor de finale.

Lees ook: Florijn wint als eerste Nederlandse vrouw ooit goud in de skiff

Door de overwinning van de Holland-Acht heeft de Nederlandse roeiploeg de zevende medaille van deze Olympische Spelen binnen. De mannen dubbelvier, vrouwen vier-zonder, vrouwen twee-zonder en Karolien Florijn (skiff) wonnen eerder deze week al goud. De dubbeltwee (mannen) en dubbelvier (vrouwen) pakten net als de Holland-Acht zilver. Vooraf was het doel van bondscoach Eelco Meenhorst minimaal twee gouden medailles. Dat is ruimschoots behaald en zaterdag liggen er nog medaillekansen voor Simon van Dorp (skiff).