03 aug. 2024, 10:27
05 aug. 2024, 12:24
Karolien Florijn, goud, skiff, eenpersoonsboot, roeien, Olympische Spelen, Parijs 2024, TeamNL
© IMAGO - Karolien Florijn pakt gouden medaille in de skiff

Karolien Florijn heeft op de Olympische Spelen in Parijs een nieuwe gouden medaille voor Nederland gewonnen. De 26-jarige roeier won haar laatste 32 races in de skiff (eenpersoonsboot) en won na een spannende strijd ook de olympische finale. Ze is de Nederlandse vrouw ooit die een olympische medaille wint in de eenpersoonsboot.

Florijn ging goed van start en pakte meteen de koppositie. Emma Twigg, olympisch kampioen in Tokio drie jaar geleden, bleef alleen in de buurt en plaatste op vijfhonderd meter voor de finish een aanval. De Nieuw-Zeelandse kwam dichterbij en even leek het héél erg spannend te worden in de laatste meters. Florijn had echter nog een laatste tempoversnelling in huis en haalde het olympisch goud daarmee binnen. Twigg werd tweede en het brons ging naar Viktroija Senkute (Litouwen).

Artikel gaat verder onder video

Karolien Florijn wint olympisch goud in de skiff

Met haar gouden medaille volgt Florijn de inmiddels 82-jarige Jan Wienese op. Hij won 56 jaar geleden in Mexico-Stad (1968) de laatste en tot vandaag ook enige Nederlandse gouden medaille in de skiff. De roeister is de dochter van tweevoudig olympisch kampioen Ronald Florijn (1988 en 1996) en had al aangeven dat een gouden plak dé grote doelstelling was. Woensdag werd haar broer Finn Florijn ook olympisch kampioen (in de dubbelvier).

Door de overwinning van Florijn heeft de Nederlandse roeiploeg de vierde (!) gouden medaille van deze Olympische Spelen binnen. De mannen dubbelvier, vrouwen vier-zonder en Ymkje Clevering en Veronique Meester in de twee-zonder wonnen eerder deze week al goud. De dubbeltwee (mannen) en dubbelvier (vrouwen) pakten zilver. Vooraf was het doel van bondscoach Eelco Meenhorst minimaal twee gouden medailles. Dat is ruimschoots behaald en zaterdag liggen er nog medaillekansen voor Simon van Dorp (skiff) en de mannen-acht.