Maikel van der Vleuten pakt enige medaille voor paardensporters in Parijs

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
06 aug. 2024, 12:08
07 aug. 2024, 21:16
Maikel van der Vleuten, springruiter, paardensport, Olympische Spelen, TeamNL
© IMAGO - Maikel van der Vleuten pakt enige medaille voor paardensporters in Parijs

Maikel van der Vleuten heeft met zijn ruin Beauville Z het brons gepakt op de Olympische Spelen in Parijs. Na een foutloze finale in het springen (score van 82.06) plaatste hij zich met slechts twee andere ruiters voor de barrage. Daarin maakte hij één fout en zag hij het goud naar de Duitser Christian Kukuk gaan. Steve Guerdat uit Zwitserland pakte zilver.

Voor de eerste schifting had de organisatie een lastig parcours uitgezet met vijftien hindernissen en negentien sprongen. In de finale van het springonderdeel waren Van der Vleuten, Kukuk en Guerdat (die bij de eerste poging het snelste was) de enigen die een foutloze ronde afwerkten. Met z'n drieën gingen de ruiters naar de barrage en ze waren dus al zeker van een medaille. Kukuk werkte de barrage vervolgens als enige foutloos af, waarmee de Duitser het goud pakte.

Maikel van der Vleuten pakt bronzen plak in Parijs

Van der Vleuten werd door de goede tijd van Kukuk gedwongen om tempo te maken en maakte daardoor één fout. Ook Guerdat ging eenmaal in de fout, maar hij was net een fractie sneller dan de Nederlandse combinatie. Daardoor legde de Zwitser beslag op het zilver. Voor Van der Vleuten is het niet zijn eerste olympisch medaille. Op de Olympische Spelen in Tokio (drie jaar geleden) pakte hij ook al het individuele brons. In 2012 ging de ruiter er met het Nederlandse team in Londen met het zilver vandoor in de landenwedstrijd.

Lees ook: Nederlandse handbalsters uitgeschakeld op Spelen na nipte nederlaag

Harrie Smolders plaatste zich met zijn paard Uricas v/d Kattevennen niet voor de barrage. Hij kwam mede door een tijdstraf op zes strafpunten. Ook debutante Kim Emmen bleef met Imagine niet foutloos. De combinatie, die dit toernooi dé verrassing is, kwam tot twaalf strafpunten. In eerdere wedstrijden kwam in Parijs tot drie foutloze rondes. De medaille van Van der Vleuten is de enige plak voor de Nederlandse paardensporters op de Spelen. In de landenwedstrijd werden ze wel vierde.