Demi Haerkens pakt verrassend goud vóór topfavoriete Sanne Voets

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
04 sep. 2024, 14:03
04 sep. 2024, 16:07
Demi Haerkens, Sanne Voets, paardensport, dressuur, goud, Paralympische Spelen
© IMAGO - Demi Haerkens pakt goud voor Sanne Voets

Demi Haerkens heeft met haar paard Daula goud gewonnen op de Paralympische Spelen. De dressuuramazone pakte 78,722 punten in de IV-klasse en eindigde zo nipt voor haar landgenote Sanne Voets: 76,528. Het brons ging naar de Duitse Anna-Lena Niehues.

Haerkens zette haar score ruim voor het einde neer en onttroonde met haar beurt Voets. De winnares moest echter nog elf ruiters afwachten tot de definitieve uitslag. Na afloop kon amper geloven dat ze had gewonnen. "Het is een droom die uitkomt. Het kan altijd misgaan en het was spannend tot het laatste moment. Ik wist wel dat ik een goede proef had neergezet. Ik ben ik zo blij dat Daula mij door de proef heeft geholpen. Dat is heel mooi", reageerde ze tegenover de NOS.

Artikel gaat verder onder video

Demi Haerkens wint goud en onttroond paralympisch kampioen

Voor velen was het goud van Haerkens een grote verrassing. Van tevoren was Voets namelijk dé grote topfavoriete. In Tokio won ze drie jaar geleden dressuurgoud in het individuele kampioenschap en bij de individuele vrije stijl. Bovendien won ze in 2016 goud in Rio de Janeiro op de vrije stijl. Haerkens, die de erfelijke spier- en zenuwziekte HMSN heeft, maakte juist haar debuut op de Paralympische Spelen.

Lees ook: Marieke van Soest debuteert met paralympisch goud op de tijdrit in Parijs

Voets werd geboren met een afwijking in de gewrichten van haar benen. Later kreeg ze ook nog eens een ongeval met haar paard, waardoor ze kracht en bewegingsfunctie in haar benen is verloren. Het is voor TeamNL de derde medaille in de tuinen van Versailles. Rixt van der Horst pakte dinsdag al zilver in de III-klasse. Haerkens en Voets zijn, net als Van der Horst, door hun medailles automatisch geplaatst voor de finale van de individuele freestyle-wedstrijd (zaterdag om 09.30 uur). Voets kan haar paralympische titel verdedigen.

Lees meer over: