Demi Haerkens pakt op indrukwekkende wijze tweede goud op Paralympische Spelen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
07 sep. 2024, 11:30
Demi Haerkens, Sanne Voets, paardensport, dressuur, goud, Paralympische Spelen
© IMAGO - Demi Haerkens pakt goud voor Sanne Voets

Demi Haerkens heeft goud gewonnen in de IV-klasse van de kür op muziek. De dressuuramazone behaalde in de finale van de Paralympische Spelen in Parijs een veel hogere score dan haar concurrenten. Sanne Voets werd vierde en pakte net geen medaille.

Voor de kür op muziek had de 26-jarige Haerkens een speciaal nummer laten maken. "Hij is heel gaaf geworden. Een beetje ouderwets en veel spektakel", vertelde ze eerder deze week al tegenover de NOS. De dressuuramazone, die de erfelijke spier- en zenuwziekte HMSN heeft, werkte voor het nummer samen met componist Joost Peters en bevatte een combinatie van klassieke en moderne muziek.

Artikel gaat verder onder video

Demi Haerkens pakt tweede paralympische titel

Daula, het paard van Haerkens, voerde de kür nagenoeg feilloos uit. Met een perfecte uitgestrekte draf en een schitterend slot kreeg ze een erg hoge score van de jury: 3.390. Uiteindelijk kwam niemand ook maar een beetje in de beurt van het puntenaantal. Anna-Lena Niehues uit Duitsland legde beslag op het zilver met een score van 80.900. De Amerikaanse Kate Shoemaker eindigde met 80.170 punten vlak voor Voets op de derde plek.

Lees ook: Welke Nederlanders komen vandaag in actie op de Paralympische Spelen?

Voor Haerkens is het haar tweede gouden medaille in Parijs. Eerder won ze al de individuele proef. Bovendien eindigde ze in de landenwedstrijd als tweede. Voets wist drie jaar geleden in Tokio nog de kür op muziek én de individuele proef te winnen (dit jaar zilver). Het lukte haar dus niet om haar titels te verdedigen. In haar kür, op muziek van de band Son Mieux, had ze een hoge moeilijkheidsgraad, maar met een score van 79.880 kwam ze net tekort voor brons.

Lees meer over: