Opluchting bij hockeymannen Oranje: blessure topscorer valt mee

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
19 jul. 2024, 09:05
20 jul. 2024, 14:26
Jip Janssen, hockey, Olympische Spelen, strafcorner, Parijs 2024
© IMAGO - Jip Janssen, hockeyer van TeamNL

De Nederlandse hockeymannen speelden donderdagavond tegen India hun laatste uitzwaaiwedstrijd voor de start van de Olympische Spelen in Parijs. De ploeg kwam op 2-0, maar zag India terugkomen tot 2-2. Na afloop waren er echter zorgen over Jip Janssen, Tjep Hoedemakers en Pirmin Blaak. Vrijdag bleken hun kwetsuren echter mee te vallen.

Zeven minuten voor tijd kreeg Janssen een klap op zijn enkel. Vervolgens liep de strafcornerspecialist strompelend van het veld en gooide hij uit frustratie zijn handschoen in de dug-out. Daarna werd hij meteen behandeld aan zijn enkel. In de rust was Hoedemakers al uitgevallen aan Oranje-zijde, nadat hij tijdens de warming-up een bal op zijn voet had gekregen. Uit onderzoek bleek vrijdag dat de schade meevalt. "Ik krijg heel veel berichten en belletjes, wat heel lief is. Maar mensen zijn bezorgd om niks", aldus Janssen tegenover Hockey.nl.

Artikel gaat verder onder video

Wie is de strafcornerspecialist van Nederland?

"Je hoopt het natuurlijk niet, maar je weet dat dit soort dingen kunnen gebeuren", zei bondscoach Jeroen Delmée na de interland in gesprek met Hockey.nl. "Je kunt daar geen rekening mee houden, want dan kun je ook niet meer trainen. Ik denk dat het meevalt, er zat ook nog een scheenbeschermer tussen. Zijn enkel zit in het ijs. Het is afwachten…", vervolgens liet Delmée een korte stilte vallen. "Dat het nu juist bij Jip moet gebeuren…", verzuchtte de bondscoach.

Lees ook: Beachvolleyballer Steven van de Velde krijgt eigen plek tijdens Spelen en mijdt media

Janssen is van grote waarde voor de hockeymannen, die vorig jaar de Europese titel wonnen. De verdediger is de topscorer van de huidige groep en scoorde tegen India de 2-0 uit een strafcorner. In 108 interlands kwam hij tot dusver tot 63 doelpunten. Daarnaast waren er ook zorgen over Hoedemakers. De aanvaller kreeg in de warming-up een bal van Floris Middendorp op zijn voet en had veel last. Hij speelde de eerste helft nog mee, maar bleef na rust in de kleedkamer achter. Ook bij hem valt de schade mee.

Lees ook: Seine net op tijd schoon voor de Spelen, maar nieuwe problemen dienen zich aan

De Oranjemannen konden tegen India ook niet beschikken over doelman Blaak. Derk Meijer verving hem. Over de keeper zijn de zorgen echter minder groot. Delmée: "Pirmin werd in de loop van dinsdag al niet helemaal lekker, maar heeft toen wel gekeept. Woensdag werd hij zieker. En ook al was hij vandaag een stuk opgeknapt, toch leek het mij niet verstandig om hem het hele stuk naar Zwolle te laten rijden. Zaterdag is hij er echter gewoon bij." Dan vertrekt de ploeg met de bus naar Parijs, waar Oranje revanche wil nemen op de Spelen van 2021 in Tokio. Toen werd Nederland 'slechts' zesde. In de groepsfase nemen de mannen het op tegen Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Zuid-Afrika.

Pirmin Blaak, Oranje, hockey, Olympische Spelen
© IMAGO - Pirmin Blaak, doelman van de Oranje hockeymannen

Lees meer over:

Olympische Zomerspelen 2024