Hassan maakt bekend aan welke afstanden ze meedoet tijdens de Olympische Spelen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
31 jul. 2024, 13:50
01 aug. 2024, 12:48
Sifan Hassan, Olympische Spelen, Paris 2024, Parijs
© IMAGO - Sifan Hassan won drie medailles tijdens de Olympische Spelen van Tokio in 2021

Sifan Hassan rent tijdens de Olympische Spelen in Parijs de 5000 meter, de 10.000 meter én de marathon. De 1500 meter, een afstand waar ze een voorliefde voor heeft, laat de atlete links liggen, zo maakte ze woensdagmiddag bekend. Lange tijd was haar definitieve planning onbekend.

Hassan kwalificeerde zich voor alle vier de afstanden. Het was echter bijna onmogelijk om ook daadwerkelijk aan alle wedstrijden mee te doen. In Tokio won Hassan drie jaar geleden goud op de 5000 meter en 10.000 meter. Op die afstanden gaat ze dus haar titels verdedigen. De atlete pakte, na een val in de series, in 2021 brons op de 1500 meter. Ze gaat echter (vooralsnog) niet proberen om die prestatie te verbeteren op haar lievelingsafstand.

Artikel gaat verder onder video

Welke afstanden loopt Sifan Hassen tijdens de Olympische Spelen?

"Ik ben echt heel druk. Ik heb gekozen voor de weg én de baan. Ik hou van uitdagingen, en ben benieuwd hoe het zal gaan. De trainingen zijn niet hetzelfde, de energiesystemen zijn niet hetzelfde. Het is allemaal duurwerk, maar de marathon is al het viervoudige van de 10.000 meter. Ik wil zien hoe het zal gaan", zei ze tegen het Algemeen Dagblad. Aankomende vrijdag is Hassan voor het eerst te zien in de series van de 5.000 meter. De finale van die afstand is op maandagavond 5 augustus. Vier dagen later staat de finale van de 10.000 meter op het programma. De marathon is traditioneel gepland op de laatste dag van de Spelen (11 augustus) en begint om 08:00 uur. Het is pas één keer voorgekomen dat een atleet op die drie afstanden goud won op dezelfde Spelen: de Tsjech Emil Zátopek in Helsinki 1952.

Lees ook: Welke Nederlanders hebben zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen?

Sinds enkele jaren zoekt Hassan een nieuwe uitdaging in marathons. In april 2023 debuteerde de atlete tijdens de Marathon van Londen. De wedstrijd verliep niet optimaal: ze stopte enkele keren om te rekken en had moeite met het aanpakken van drinken. In de finale sprintte ze echter met schijnbaar gemak naar de overwinning in een tijd van 2:18.33. Haar tweede marathon, in Chicago, won ze in de Europese recordtijd van 2:13.44, de op één na snelste tijd ooit van een vrouw.