Wat is boccia, de sport die op de Paralympische Spelen in Parijs wordt gespeeld

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
27 aug. 2024, 10:53
27 aug. 2024, 10:54
Wat is boccia?, boccia, TeamNL, Paralympische Spelen, jeu de boules
© IMAGO - Boccia-speler Marco Dekker

Tijdens de Paralympische Spelen in Parijs gaan de Nederlandse boccia-speler voor een medaille. De sport, die veel wegheeft van jeu de boules, wordt veel gespeeld door mensen met cerebrale parese, Duchenne en andere spierverzwakkende handicap. Het Nederlandse team in Frankrijk bestaat uit drie spelers.

Boccia is, in tegenstelling tot jeu de boules, een binnensport. Daarnaast zijn de ballen ook een stuk zachter. Een partij begint door de jack (witte bal) in het speelveld te gooien. De spelers moeten hun ballen vervolgens zo dicht mogelijk in de buurt van de jack proberen te krijgen. Beide partijen hebben een andere kleur bal: blauw en rood. De beurt gaat over als één van de gegooide ballen dichter bij de witte bal ligt dan die van de tegenstander.

Artikel gaat verder onder video

Wat is de paralympische sport boccia?

"De ballen moeten aan bepaalde eisen voldoen, qua omtrek, gewicht en zachtheid. We merken dat de ballen steeds meer naar de zachtere kant gaan. En als je twee zachte ballen tegen elkaar hebt liggen in het veld, is het moeilijk die uit elkaar te spelen. Dat kan alleen als je met snelheid de bal gooit. Krachttraining wordt dus steeds belangrijker", aldus bondscoach Roy de Haas in gesprek met de NOS.

Lees ook: Welke Nederlanders hebben zich gekwalificeerd voor de Paralympische Spelen?

Het puntenaantal in end (beurt) wordt bepaald door het aantal ballen dat dichter bij de witte bal ligt dan de dichtstbijzijnde bal van de tegenstander. Een speler heeft zes ballen per end en bij het individuele onderdeel worden er zes ends gespeeld. Bij de teamontmoetingen zijn dat er zes. TeamNL reist voor de derde keer af naar de Spelen en heeft dit jaar de beschikking over een live video-analysesysteem. Daarmee kunnen de coaches alle acties gelijk monitoren. Aan de hand van die data geven ze terugkoppelingen en kan er gerichter getraind worden.

Er zijn dit jaar drie Nederlands deelnemers. Daniël Perez in de BC1-klasse, en Marco Dekker en Chantal van Engelen in de BC2-klasse. In de eerste klasse gooien de atleten met de hand of de voet en mogen ze hulp krijgen bij het stabiliseren en aanpassen van de stoel en de bal aangeven. In de BC2-klasse gooien de sporters met de hand en mogen ze géén assistentie krijgen.

Lees meer over: