Waarom heeft atlete Femke Bol zo’n hoge 'Mickey Mouse-stem'?

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
12 aug. 2024, 14:08
19 aug. 2024, 12:11
Femke Bol, Hoge stem Femke Bol, Mickey Mouse Femke Bol, atletiek, Olympische Spelen, Parijs 2024, TeamNL
© IMAGO - Waarom praat Femke Bol met een hoge stem?

Femke Bol praat na haar wedstrijden geregeld met een hoge stem. In de Verenigde Staten wordt ze daardoor zelfs al Mickey Mouse genoemd. Die stem is echter een geheim wapen van de atlete, die op de Olympische Spelen in Parijs drie medailles veroverde.

In het dagelijks leven, buiten haar wedstrijden om, praat Bol met een mindere hoge stem. Maar na haar races verandert ze volgens Amerikaanse media in Mickey Mouse. Volgens ademcoach Jan van Rijckevorsel helpt die hoge stem tijdens het rennen. “Fantastisch wat die meid presteert. En – wat mij vooral interesseert – ook dankzij haar legale bloeddoping, de manier waarop zij met haar ademhaling zuurstof en daarmee spanning en energie oproept”, vertelt hij in gesprek met BN DeStem.

Waarom praat Femke Bol met een hoge stem?

Van Rijckevorsel weet niet of Bol die techniek bewust gebruikt om beter te presteren. Door artiesten wordt wél gedaan. Zo ziet de ademcoach geregeld in zijn eigen muziekschool. “Ik denk zelf dat het zeker getraind is, want in haar categorie bestaat geen toeval meer. Femke ademt miraculeus snel en hoog onder haar strottenhoofd, dus hoog in de borstkas. Haar adempatroon en haar stembanden werken samen, trekken dat middenrif omhoog en leveren enorme energie”, zo benoemt hij het voordeel.

Tekst gaat verder onder de video.

@thesportsagents

“Don’t think that the high-pitched voice is any reflection on the powerhouse of athletics that she truly is” - @GabbyLogan sets the record straight on Olympic Medalist Femke Bol. Link in bio to listen now 🎙️📲

♬ original sound - The Sports Agents

Op de Spelen in Parijs won Bol goud met de gemengde estafetteploeg op de 4x400 meter. Met een ferme eindsprint wist ze in de slotmeters nog drie landen in te halen. Op haar ‘eigen’ afstand, de 400 meter horden, pakte ze brons. Tot slot veroverde ze zilver met de vrouwenestafetteploeg op de 4x400 meter op de laatste dag van het olympisch atletiektoernooi.

Lees ook: Dit is de vriend van Femke Bol die ook topsporter is

Stemcoach Joanne Lameris legt uit hoe de stem van Bol zo kan veranderen. “Je stem is een apparaatje dat in je hals zit. Als er veel spanning in je lijf zit, kan dat apparaatje niet goed meer bewegen. Ze zweeft bijna, het is een pratend hoofd. Door die overspanning gaat die stem hoog de lucht in en heeft ze continu een geknepen stem”, legde ze onlangs uit aan RTL Nieuws.

Lees meer over:

Olympische Zomerspelen 2024