Waarom beginnen sommige sporten al vóór de openingsceremonie aan de Spelen?

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
23 jul. 2024, 11:25
23 jul. 2024, 11:31
Steve Wijler, Olympische Spelen, Parijs 2024, handboogschieten
© IMAGO - Steve Wijler begint al vóór de openingsceremonie aan de Olympische Spelen

De Olympische Spelen in Parijs beginnen op vrijdag 26 juli met een openingsceremonie over de Seine in Parijs. De Nederlandse handballers en handboogschutters moeten echter al eerder aan de bak en woensdag staan zelfs al de eerste wedstrijden gepland. Mee Met Oranje legt uit hoe dat zit.

De teamsporten handbal, voetbal en rugby werken tijdens de Olympische Spelen een volledig toernooi af. Van de groepsfase helemaal tot aan de finale. Dit intensieve schema past niet in de twee weken die de Olympische Spelen eigenlijk duren. Daarom beginnen de groepswedstrijden vóór de openingsceremonie, zodat iedereen bij het sluitingsfeest helemaal klaar is en alle medailles zijn verdeeld.

Artikel gaat verder onder video

Wanneer beginnen de Olympische Spelen?

Woensdag worden de Spelen letterlijk afgetrapt. De allereerste wedstrijden in Parijs zijn namelijk Argentinië - Marokko en Oezbekistan - Spanje (beide om 15.00 uur) bij het mannenvoetbal. Een half uur later begint het rugby sevens-toernooi van de mannen. Australië en Samoa mogen het spits afbijten.

De handboogschutters beginnen een dag vóór de openingsceremonie. Niet vanwege de drukke planning, maar uit veiligheidsoverwegingen. De schietbaan ligt namelijk naast de Seine, waar ook de openingsceremonie wordt gehouden. Om te voorkomen dat er een pijl in de mensenmassa belandt, beginnen de schutters één dag eerder.

Lees ook: Klaarzitten voor Nederlands goud: Programma Olympische Spelen

Voor het voetbal en rugby heeft Nederland zich niet geplaatst, maar dat geldt wel voor het handbal en het handboogschieten. De Nederlandse handbalvrouwen spelen donderdag om 11.00 uur tegen Angola en daarvoor komen handboogschutters Gaby Schloesser, Laura van der Winkel, Quinty Roeffen al om 09.00 uur in actie. Om 14.15 uur is het de beurt aan schutter Steve Wijler bij de mannen.

Estavana Polman, handballen, Olympische Spelen, TeamNL
© IMAGO - Estavana Polman, handbalster van TeamNL

Lees meer over:

Handbalvrouwen