Waar worden de Olympische Spelen uitgezonden?

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
23 jul. 2024, 12:20
23 jul. 2024, 13:19
Op welke zenders zijn de Olympische Spelen te volgen?, Olympische Spelen live, Olympische Spelen
© IMAGO - De Olympische Zomerspelen verhuizen wellicht naar de winter

Honderden Nederlandse sporters doen van woensdag 24 juli tot en met en zondag 11 augustus mee aan de Olympische Spelen. Meer dan tienduizend sporters uit 206 landen strijden in Parijs om de medailles. Mee Met Oranje zet op een rij hoe je geen seconde van het grootste sportevenement van de wereld mist.

In Nederland worden de Olympische Spelen in Parijs uitgezonden op NPO 1, NOS Live, Eurosport en HBO Max. De Nederlandse Publieke Omroep verzorgd al sinds 1964 alle live-uitzendingen rondom het vierjaarlijkse sportfestijn. In een aankondiging zegt de NOS dat de omroep gemiddeld dertien uur per dag topsport uitzendt. "Met oog voor de Nederlandse én internationale prestaties. Met live sport zoals je gewend bent. Plus interviews, reportages en voor- en nabeschouwingen. Op televisie, radio, online en social media."

Artikel gaat verder onder video

Waar worden de Olympische Spelen uitgezonden?

Naast de livesportuitzendingen heeft de NOS ook tijdens andere programma's de focus op de Spelen liggen. Tijdens Andere Tijden Sport, RadiOlympia en de talkshow NOS Studio Parijs (elke avond om 22.30 uur) komt het evenement ruimschoots aan bod. Vaste tafelgasten bij de talkshow zijn onder anderen voormalig olympisch medaillewinnaars Dafne Schippers, Epke Zonderland en Annemiek van Vleuten. Daarnaast biedt de NOS ook livestreams aan via de website NOS Live.

Lees ook: Olympiër Renzo Tjon-A-Joe zwom in de Surinamerivier tussen de piranha's

Eurosport vertoont dagelijks van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat de actie tijdens de Spelen. De zender heeft live-uitzendingen op zowel Eurosport 1 als Eurosport 2. "Dankzij geweldige atleten als Femke Bol, Sifan Hassan, Karolien Florijn, Mathieu van der Poel, Harrie Lavreysen en Luuc van Opzeeland is een hoge klassering op de medaillespiegel mogelijk", aldus de sportzender.

Live Olympische Spelen kijken

Niet alle sporten kunnen live op televisie worden uitgezonden. Dat ligt anders bij HBO Max. In samenwerking met Eurosport zendt men elke seconde van de Spelen uit. Inclusief alle 329 medaille-evenementen, de openings- en sluitingsceremonies. Volgens de streamingdienst in HDR-kwaliteit, ook on-demand, zonder onderbrekingen én in twintig talen.

Lees ook: Welke Nederlanders hebben zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen?

"Exclusief te zien bij HBO Max en Eurosport zijn de sporten klimmen, skateboarden, surfen en golf. Ook worden enkele programma's rondom de Spelen gemaakt, waaronder Nesim & Fraasie op reis naar Parijs, Bonjour Paris (elke ochtend live tussen 08.00 en 08.45 uur) en Bonne Nuit, Paris (elke avond live tussen 22.45 en 23.30 uur)", aldus HBO Max. Drievoudig olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo is analist en reporter voor Eurosport en HBO Max.

Lees meer over: