Vierde gouden medaille in twaalf jaar voor Van Zon na zinderende finale

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
05 sep. 2024, 20:41
06 sep. 2024, 19:04
Kelly van Zon, tafeltennis, Paralympische Spelen, TeamNL, goud
© NOS - Kelly van Zon wint vierde paralympische titel

Kelly van Zon heeft de finale van het tafeltennis op de Paralympische Spelen in Parijs gewonnen. De tafeltennisster was in de eindstrijd met 3-2 te sterk voor de Turkse Kubra Korkut. Het is voor Van Zon haar vierde paralympische titel.

Korkut ging erg goed van start en binnen enkele minuten keek Van Zon tegen een 5-0 achterstand aan. De Turkse hield die marge vast en won daardoor de eerste game 11-7. De Nederlandse zat niet lekker in haar spel en was zichtbaar geïrriteerd. In de tweede game kon ze dat niet van zich afspelen, waardoor haar rivaal opnieuw won: 11-3.

Artikel gaat verder onder video

Kelly van Zon wint vierde paralympische titel in twaalf jaar

Een vierde paralympische titel leek erg ver, maar Van Zon kwam in de derde game in haar ritme. Ze begon beter te spelen en de 36-jarige speelster pakte de set: 11-8. Ze mocht in de vierde game echter geen fout maken en lange tijd ging het gelijk op. Van Zon kreeg twee gamepoints, maar Korkut speelde ze beide weg. Even leek het fout te gaan voor de Nederlandse, maar ze wist toch weer op gelijke hoogte in games te komen. Een vijfde en beslissende game moest daarom voor de beslissing zorgen.

Lees ook: Jetze Plat doet het wéér en pakt voor de derde keer goud in Parijs

Daarin was Van Zon onverslaanbaar. Ze kwam razendsnel op 5-2 en had bij een voorsprong van 10-4 maar liefst zes matchpoints. Korkut maakte het nog even spannend door er drie weg te werken, maar het goud was uiteindelijk 'gewoon' voor de Nederlandse. "Vier keer, vier keer!", schreeuwde ze vervolgens uit. Eerder won ze In Londen (2012), Rio de Janeiro (2016) en Tokio (2021) goud. In Rio trof ze ook al Korkut in de eindstrijd. Daarin werd ze wereldberoemd door haar tegenstander met een duikbal te verrassen.

Lees meer over: