Video's Paralympische Spelen leiden tot ophef: 'ongepast' en 'respectloos'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
27 aug. 2024, 14:09
27 aug. 2024, 14:15
Wat is het programma van de Paralympische Spelen?, TeamNL, Programma Spelen, Nederlanders op de Spelen
© IMAGO - Fleur Jong, para-atleet van TeamNL

Op het officiële TikTok-account van de Paralympische Spelen worden veel video’s gedeeld waarin er de spot wordt gedreven met para-atleten. De reacties op de video’s zijn gemengd. Sommigen kunnen het waarderen, maar onder andere Johan Derksen stoort zich aan de beelden.

Het account heeft bijvoorbeeld een video geplaatst waarin een blinde para-atleet zijn fiets probeert te pakken, maar in de lucht grijpt. Daaronder heeft het account pianomuziek gemonteerd. Een ander voorbeeld is een man van de organisatie die een paralympische boogschutter zonder handen de hand wil schudden om hem te feliciteren met zijn medaille.

Artikel gaat verder onder video

Paralympische Spelen plaatst controversiële video's online

In de commentsectie leidt de zwarte humor tot verdeeldheid. De één kan het waarderen, maar anderen vinden het ‘respectloos’. Tegenover Het Nieuwsblad legde communicatiechef Craig Spence eerder uit wat de gedachte achter de beelden was. "We beseften dat onze content heel erg gedurfd moest zijn om engagement te genereren."

Lees ook: Waar en hoe laat worden de Paralympische Spelen uitgezonden?

Eerder sprak de Engelse G-voetballer Sean Jackson zich volgens De Telegraaf uit tegen de aanpak. Volgens hem werd er te weinig gefocust op sportieve prestaties en successen. "Ze lachen enkel atleten uit. Dit is entertainment. Als ik naar de pagina kijk, zie ik één of twee positieve filmpjes. Voor de rest draait het enkel om spot." Een para-roeister sluit zich daarbij aan: "Sommige video’s zijn leuk, maar van andere keert mijn maag om. Ik ben blij dat het format veel views haalt en mensen zo laat kennismaken met onze paralympische sporten, maar tegen welke prijs?"

Lees ook: Wat is boccia, de sport die op de Paralympische Spelen in Parijs wordt gespeeld

Johan Derksen vindt de beelden ‘stijlloos’, zo zei hij onlangs in Vandaag Inside. Hij vindt het ongepast om grappen te maken over iemands handicap. "Daar zal toch iets van een eindredacteur achter zitten? Daar kan toch iemand een stokje voor steken? Het kan een vorm van zelfspot zijn, maar ik denk niet dat de sporters erin gekend zijn."

@paralympics

Para Triathlon is swim, bike and air piano. 🎹

♬ original sound - paralympics

Tijdens de Spelen zal het account gewoon doorgaan met het delen van de video’s. Volgens Spence komen het idee en de uitvoering zelfs grotendeels van mensen met een beperking. Twee content creators hebben zelfs een verleden als paralympiër. "De video’s draaien om sport op topniveau, ze omvatten unieke elementen én tonen de realiteit van de ervaring. Ik benadruk steeds dat we bij die ingrediënten moeten blijven. We verscheuren de regels en trekken een nieuw publiek aan. We hebben onze job gedaan als enkelen van die vier miljoen volgers straks voor het eerst naar de Paralympische Spelen kijken."

@paralympics Shaking hands on the podium is optional. @armless archer ♬ original sound - zoë bread

Lees meer over: