LIVE: Demi Vollering onttroostbaar; Pauliena Rooijakkers derde in het klassement

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
18 aug. 2024, 19:30
18 aug. 2024, 21:50
Demi Vollering, Pauliena Rooijakkers, Tour de France Femmes, Tour de France
© NOS - Demi Vollering ontroostbaar na mislopen eindzege

LIVE: Tour de France Femmes

Sort by:

Demi Vollering ontroostbaar na mislopen eindzege

Op vier seconden liep Demi Vollering de eindzege in de Tour de France Femmes mis. Na afloop was de renster ontroostbaar. "Op dit moment voelt het erg zuur dat ik de Tour verlies op slechts vier seconden. Vooral met de wetenschap dat de gele trui veilig om mijn schouders zat voor die stomme val in de vijfde etappe. Daar heb ik alles verloren… Het is enorm pijnlijk om te weten dat mijn prestaties in de slotrit niet genoeg was", reageerde ze meteen na de finish in het flashinterview. "In normale omstandigheden had ik in staat moeten zijn om het klassement alsnog te winnen. Ik had alleen veel pijn in mijn rug. Het was een groot gevecht met mezelf op Alpe d’Huez. Maar ik ben wel trots op wat ik heb laten zien, want veel Nederlanders strijden met deze berg om geld op te halen voor kankeronderzoek (Alpe d’HuZes, red.). Al die mensen vechten hier hun weg naar boven voor het goede doel. Daar heb ik vooral aan gedacht. Ik mocht nooit opgeven. Dat is wat ik gedaan heb, maar het was niet genoeg”, treurt ze. “Maar goed, ik heb wel twee ritten gewonnen, ik werd een keer tweede en een keer derde. Ik heb echt wel een goede Tour gereden. Maar één slechte dag zorgt ervoor dat ik het geel niet heb gewonnen…"

 

 

Net niet voor Demi Vollering

De voorsprong van Vollering en Rooijakkers slinkt

Het gat van Demi Vollering en Pauliena Rooijakkers is minder dan één minuut en gele truidraagster Kasia Niewiadoma is in de tegenaanval. De rensters zijn inmiddels begonnen aan de Alpe d’Huez, nog een kleine vijftien kilometer!

Demi Vollering in de aanval

Demi Vollering gaat er vandoor op de Glandon. Pauliene Rooijakkers kan volgen en samen met Valentina Cavallar hebben zij al bijna een minuut voorsprong op gele truidrager Kasia Niewiadoma. Nog 40 kilometer naar de finish op de Alpe d'Huez!

Een lastige etappe die eindigt op de Alpe d'Huez

Marianne Vos al zeker van groene trui

Marianne Vos heeft zich al verzekerd van de groene trui in de Tour de France Femmes, mits ze zondag de finish haalt. De renster van Team Visma - Lease a Bike heeft 170 punten verdiend en is niet meer te achterhalen. "Het is een pittige week geweest met een mooi toetje", zei ze tegen Sporza voor de start van de laatste etappe, die eindigt op de Alpe d'Huez.

Marianne Vos wint pelotonsprint, maar eindigt als tweede

De zesde etappe in de Tour de Femmes is gewonnen door Cédrine Kerbaol. De Franse renster reed in de finale weg uit het peloton en soleerde naar de zege. Marianne Vos loste op de laatste beklimming van de dag, maar knokte zich knap terug in de slotkilometers. Uiteindelijk won ze eenvoudig de sprint om de tweede plek en daardoor neemt ze de groene trui over van Charlotte Kool. Karlijn Swinkels werd vierde, Lucinda Brand vijfde. Demi Vollering kende een goede dag na haar zware valpartij in de vijfde etappe. Ze reageerde op enkele aanvallen en kwam nooit in de problemen. 


 

Peloton met geschaafde Demi Vollering onderweg

Demi Vollering kwam donderdag ten val in de Tour de France Femmes. Ze verloor daardoor de gele trui, maar haalde wel de finish. "Het is natuurlijk chaos op zo’n moment. Het is ook een beetje balen dat ik heel traag weer op de fiets was. Ik viel zo hard op m’n reet, ik was zo aan het trillen en had pijn… Het duurde even voordat ik weer mijn been over m’n fiets heen kreeg", reageerde ze donderdagavond tegenover de NOS. Ze verwacht vrijdag de nodige problemen met haar pijnlijke stuitje. "We zitten wel meer op de voorkant van het zadel, maar voor de onderrug is het niet ideaal. Maar goed, we zien het wel. Ik ben er heel erg op gebrand het geel weer terug te pakken, met m’n ploeggenoten. Ondanks alles hadden we een heel goede dag door de zege van Blanka Vas. Dat brengt iets positiefs."

Puck Pieterse euforisch met eerste profzege

Puck Pieterse is dolblij met haar eerste profzege. Ze won de vierde etappe van de Tour de France Femmes en versloeg Demi Vollering in de sprint met een nipt verschil. Pas na twee minuten kwam de jury met de definitieve uitslag. "De laatste dagen had ik echt heel goede benen. Vandaag voelde ik mijn benen zelfs niet. Het ging echt goed", vertelde ze na afloop tijdens het flashinterview. "Om hier te winnen, in een sprint tegen Demi, is echt een droom die uitkomt. Ik wist dat zij voor het algemeen klassement gingen. Ik ben hier gewoon voor de rit, dus ik kon pokeren. Ik wist dat Kasia (Niewiadoma, red.) ging aanvallen en dat Demi het ging dichtrijden", aldus Pieterse.

"Ik ben best vroeg gegaan in de sprint, maar ik ben hier nog nooit geweest, dus ik wist niet waar de streep lag. We moesten lang wachten op het resultaat. Ik weet niet hoe ik dit heb gedaan. Ik leef hiervoor."

Voor Pieterse zal de overwinning als revanche voelen. Op de Olympische Spelen in Parijs lag ze op medaillekoers bij het mountainbiken, maar door een lekke band eindigde ze slechts als vierde. Het goud ging destijds naar de ongenaakbare Pauline Ferrand-Prévot uit Frankrijk.

Puck Pieterse verslaat Demi Vollering na fotofinish in zinderende Touretappe

Twee Nederlanders in de kopgroep

Met nog tien kilometer te gaan zitten er twee Nederlanders in een kopgroep van drie. Demi Vollering en Puck Pieterse liggen samen met de Poolse Katarzyna Niewiadoma
voorop. Pauliena Rooijakkers zat er ook even bij, maar zij moet bergop lossen.

Drie Nederlanders in de kopgroep.jpg

Peloton van start in 'mini-Luik-Bastenaken-Luik'

Het peloton is inmiddels van start in de vierde etappe van de Tour de France Femmes. Eerst rijden de rensters een geneutraliseerd rondje door Valkenburg en vervolgens staan onder meer Bemelerberg en de Cauberg op het programma. De streep ligt in Luik en onderweg moet het peloton nog enkele bekende klimmetjes uit Luik-Bastenaken-Luik trotseren. In totaal zijn er acht gecategoriseerde klimmetjes, samen goed voor maximaal 49 punten voor de bergtrui. 

🟡 flag-nl Demi Vollering (SD Worx-Protime)
🟢 flag-nl Charlotte Kool (DSM-Firmenich PostNL)
🔴⚪ flag-it Cristina Tonetti (Laboral Kutxa-Fundación Euskadi)
⚪ flag-fi Anniina Ahtosalo (Uno-X Mobilty)

Mathieu van der Poel slaat Ronde van Spanje over

Terwijl de vrouwen nog koeren in de Tour de France Femmes, gaan de mannen verder met de Vuelta a España. De Ronde van Spanje begint zaterdag met een tijdrit door Lissabon (Portugal). Mathieu van der Poel zal dan niet aan de start staan. De regerend wereldkampioen zinspeelde dit jaar meerdere malen op zijn Vuelta-debuut, maar kiest toch voor een ander programma. Van der Poel liet eerder al weten dat hij wel nog eens in de Spaanse ronde wil starten. Dan kan de renner van Alpecin-Deceuninck zijn trilogie met ritzeges én leiderstruien in de grote rondes volmaken. In de Giro d'Italia en Tour de France lukte dat al.

Oscar Riesebeek staat voor Alpecin-Deceuninck wel aan de start van de Vuelta. Hij zal vooral zijn kopman, de Australische sprinter Kaden Groves, bijstaan. Groves won vorig jaar drie etappes en het puntenklassement.

Demi Vollering in tranen na veroveren gele trui

Demi Vollering won dinsdagmiddag de tijdrit door Rotterdam en greep daarmee de gele trui. Na afloop was Vollering in tranen tijdens het flashinterview. "Ik had dit echt niet verwacht. Ik dacht niet dat ik dit zou kunnen", aldus de renster. "Deze eerste dagen moest ik eigenlijk gewoon overleven. Ik wilde vooral genieten van deze dagen in Nederland. Vandaag zat de rit van morgen eigenlijk de hele tijd in mijn hoofd. Die etappe lijkt me echt top, aangezien ik van Luik-Bastenaken-Luik hou. Vandaag zat dat vooral in mijn hoofd."

De tijdrit was de tweede etappe van de dag. Dinsdagmorgen stond er namelijk een biljartvlakke rit van Dordrecht naar Rotterdam op het programma, die werd gewonnen door Charlotte Kool. "Ik heb zelfs twee keer geslapen na de ochtendrit. Twee goede powernaps. Ik was zo ontspannen. Ik had geen verwachtingen, zelfs het podium achtte ik niet mogelijk. Ik dacht dat het iets voor de sprinters of tijdritspecialisten was. (…) Het is nu aan de andere teams om mijn gele trui over te nemen. Het is mooi dat ik het nu al heb. Het plan was wel om de trui pas later te nemen." Vollering was in de tijdrit sneller dan regerend wereldkampioene Chloe Dygert en Loes Adegeest. Ze nam de trui over van Kool, die 25 tellen toegaf. 

Indrukwekkende Demi Vollering wint tijdrit door Rotterdam en pakt de gele trui

Lees meer over: