Seine net op tijd schoon voor de Spelen, maar nieuwe problemen dienen zich aan

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
17 jul. 2024, 13:00
19 jul. 2024, 17:07
© IMAGO

Om de laatste twijfels over de waterkwaliteit van de Seine in Parijs weg te nemen, zijn Franse hoogwaardigheidsbekleders de rivier in gesprongen. Tijdens de Olympische Spelen in Parijs, die op 26 juli beginnen, moeten de triatleten en openwaterzwemmers in de rivier zwemmen. Het water was maandenlang sterk vervuild, maar nu dreigen ratten en de stroming voor nieuwe problemen te zorgen.

De Franse autoriteiten hebben al meer dan 1,4 miljard euro uit om de waterkwaliteit te verbeteren. Zo werd er twee maanden geleden nog een zuiveringscentrale geopend bij de rivier de Marne, die ten oosten van Parijs in de Seine uitmondt. Desondanks bleef het water lang van een slechte kwaliteit. De Franse minister van Sport Amélie Oudéa-Castéra toonde afgelopen weekend dat het water nu goed was en woensdag volgde Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, haar voorbeeld. Eigenlijk wilde ze in juni de Seine al in gaan, maar uit tests bleek toen dat er tien keer zoveel poepbacteriën, zoals E. coli, in het water waren dan toegestaan. De regio rondom de Franse hoofdstad kampte de afgelopen tijd met ongewoon hevige regenval, waardoor onbehandeld rioolwater de rivier inliep en het water vervuild raakte. Pas in de laatste dagen bleef de gemeten hoeveelheid bacteriën in de Seine binnen aanvaardbare waarden gebleven.

Artikel gaat verder onder video

Kan er gezwommen worden in de Seine tijdens de Olympische Spelen?

In de buurt van de beroemde Pont Alexandre III, een brug in het centrum van Parijs, sprong Oudéa-Castéra in de rivier. Ze werd vergezeld door de paralympische triatleet Alexis Hanquinquant, de vlaggendrager van de Franse ploeg voor de Paralympische Spelen, die op 28 augustus beginnen. Hidalgo ging in een wetsuit, samen met organisator en voormalig kanoër Tony Estanguet, het water in. De afgelopen honderd jaar was zwemmen in de Seine verboden, maar de burgemeester kondigde aan dat er volgend jaar enkele openbare zwemplekken komen.

Lees ook: Olympiër Renzo Tjon-A-Joe zwom in de Surinamerivier tussen de piranha's

Vorige week meldde de organisatie van de Olympische Spelen dat er eventueel uitgeweken kon worden naar Vaires-sur-Marne, net buiten Parijs. Voor de waterkwaliteit lijkt dat niet meer nodig, maar er is wél een ander probleem dat zich aandient: door de hevige regenval is de waterstand hoger dan normaal en datzelfde geldt voor stroming. Het is daarom nog zeker of de boten tijdens de openingsceremonie onder de bruggen doorpassen. Daarnaast dreigen de boten sneller te varen bij een hogere stroomsnelheid. De ceremonie moet exact 3,5 uur duren en nu komt de planning in gevaar.

Lees ook: Ellen van Dijk door medisch wonder tóch naar Olympische Spelen

Daarnaast is de grote hoeveelheid ratten in Parijs (ruim vier miljoen) een mogelijk gevaar voor de sporters tijdens de Spelen. Besmette ratten verspreiden via hun urine bacteriën (leptospirosen) in de Seine die gevaarlijk zijn voor mensen. Via wondjes of de slijmvliezen in neus, mond of ogen kunnen mensen besmet raken. De bacterie kan onder meer voor koorts, spierpijn, buikpijn, rillingen en braakneigingen zorgen. Ook kunnen nieren minder gaan werken en kunnen er rode vlekken op de benen verschijnen. Potentieel zijn de bacteriën zelfs dodelijk.

Volgens het Pasteur Instituut, het Franse RIVM, moeten sporters na de wedstrijden opletten of ze griepverschijnselen krijgen. "Als je zeven tot tien dagen na het zwemmen hoge koorts en pijntjes hebt, moet je zeker naar de dokter gaan. Met antibiotica is de ziekte goed tegen te gaan, want de bacterie is voor zover bekend niet resistent. Honderd procent van de zieken wordt beter met antibiotica", aldus Mathieu Ricardeau tegenover Eurosport.

Op 30 en 31 juli en 5 augustus is de triatlon en op 8 en 9 augustus gaan de openwaterzwemmers de Seine in. Sharon van Rouwendaal won in Rio de Janeiro in 2016 goud op de tien kilometer openwaterzwemmen en staat dit jaar ook aan de start. Zij houdt er rekening mee dat de wedstrijd niet in de Seine wordt gezwommen. De wereldzwembond World Aquatics staat een maximale stroming van 0,5 meter per seconde toe, maar volgens de zwemster is dat in de Seine 1,2 meter per seconde. in de rivier de Elbe zwom ze onlangs als test bij een stroming van 0,7 meter per seconde. "Over een stuk waar ik heen 45 minuten over deed, was ik terug maar twee minuten kwijt. Dat was echt niet te doen", vertelt ze tegen de NOS. "Zwemmen lukte hem alleen met een extreem korte slag."

Lees meer over:

Olympische Zomerspelen 2024