Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
08 sep. 2024, 18:26
De Nederlandse rolstoelbasketballers veroveren Olympisch goud.
© IMAGO - De Nederlandse rolstoelbasketballers veroveren Olympisch goud.

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters hebben zondag op de slotdag van de Paralympische Spelen van Parijs net als drie jaar geleden in Tokio het goud veroverd. Oranje was na een moeizame start duidelijk te sterk voor de Verenigde Staten: 63-49. Bo Kramer was zondag de topschutter aan Nederlandse kant met 23 punten. Mariska Beijer kwam tot 22 punten.

Daarmee hield de ploeg van bondscoach Gertjan van der Linden een knappe reeks in stand. Sinds een nederlaag tegen China in de groepsfase van de Paralympics van Tokio verloor de ploeg geen enkel duel meer. Die reeks leverde onder meer twee Europese titels (2021, 2023) en de wereldtitel (2022) op.

Artikel gaat verder onder video

Rolstoelbasketbalsters prolongeren paralympische titel

Het succes van de basketbalsters betekende dat Nederland de Paralympische Spelen heeft afgesloten met 27 gouden medailles, twee meer nog dan in Tokio. Met Kramer, Beijer, Ilse Arts, Jitske Visser en Carina de Rooij als basisformatie startte Nederland matig tegen drievoudig olympisch kampioen Verenigde Staten. Bij een 6-1-achterstand haalde Van der Linden zijn speelsters naar de kant voor een eerste time-out.

Naarmate het einde van het eerste kwart naderde, kwam Oranje beter in de wedstrijd: 8-12. Die lijn werd in het tweede kwart doorgezet en bij 17-16 stonden de Nederlandse vrouwen voor het eerst voor. Bij de rust leidde Oranje al met 31-24. In het derde kwart werd de voorsprong verder uitgebreid naar 11 punten: 48-37. Aan het einde was de marge 14 punten. Het brons ging naar China dat in de troostfinale Canada versloeg.