Pieter van den Hoogenband, de Olympische-chef van TeamNL, heeft met verbazing gekeken naar de ophef rondom Steven van de Velde. De beachvolleyballer is in het verleden veroordeeld voor verkrachting en dat zorgde voor ophef.
Van de Velde slaapt tijdens de Olympische Spelen Parijs niet bij de andere atleten. Op eigen verzoek heeft het NOC*NSF een aparte slaapplek voor de beachvolleyballer geregeld. Daarnaast praat hij in de aanloop én tijdens de Spelen niet met de media. Reden is de ontstane ophef rond zijn verleden. "Daar ben ik wel een beetje over verbaasd", aldus Van den Hoogenband in gesprek met de NOS. "We hebben samen goede maatregelen getroffen. Alle sporters zijn me dierbaar en ik probeer ze te ondersteunen. Steven en Matthew horen daar ook bij."
Olympiër Steven van de Velde is veroordeeld voor verkrachting
Van de Velde werd in 2016 door een Engelse rechtbank veroordeeld tot vier jaar celstraf omdat hij (als negentienjarige) driemaal seks met een twaalfjarig meisje had gehad. Hij gaf haar bovendien alcohol. Door de leeftijd werd de zaak als verkrachting gezien, ongeacht of zij instemde. Na een jaar werd de sporter uitgeleverd aan Nederland en in vrijheid gesteld. Vervolgens pakte hij zijn topsportcarrière weer op en kwalificeerde hij zich voor de Spelen in Parijs. Sportkoepel NOC*NSF en volleybalbond Nevobo spraken vorige maand hun steun uit aan Van de Velde, maar op social media is er veel ophef.
Lees ook: Groter blunder van de organisatie kost Oranje medaille tijdens EK
Van den Hoogenband: "Hij is al langer actief in de internationale sport, de beachvolleybalwereld. Hij heeft World Cups, EK's en WK's gespeeld, maar dan zie je toch dat het rond de Spelen anders is. Rond de Spelen worden zaken uitvergroot. Ik vind dat hij het knap doet. Met respect voor alle gevoelens van andere mensen. Hij is daar nuchter onder. Ik denk dat hij goede focus heeft, met zijn partner, want ze moeten het samen doen. Hopelijk kan het snel weer over de sport gaan."
Lees ook: Hoe deden de Nederlanders het in de Tour de France?
Een petitie om Van de Velde te ‘diskwalificeren’ is al bijna 42.000 keer getekend en verschillende internationale slachtofferorganisaties hebben een oproep gedaan aan het IOC om de sporter te weren. Eerder zag het olympisch comité daar geen aanleiding voor. In een eerder interview met het Algemeen Dagblad betuigde Van de Velde spijt. Hij noemde het ‘de grootste fout van zijn leven’. Door zijn zelfreflectie, het uitzitten van (een deel van zijn) straf en de gering geachte recidivekans kreeg hij de kans om terug te keren op het hoogste niveau.