LIVE: Oranje kent geen problemen in eerste EK-kwalificatieduel

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
10 okt. 2024, 11:40
10 okt. 2024, 11:44
Emre Ünüvar, speler Oranje Onder-17
© IMAGO - Emre Ünüvar, speler Oranje Onder-17

LIVE: Kort Oranjenieuws Mee Met Oranje

Sort by:

Oranje Onder-17 wint eenvoudig eerste EK-kwalificatieduel

Oranje Onder-17 jaar heeft woensdag de eerste wedstrijd in de EK-kwalificatiereeks gewonnen. De formatie van KNVB-trainer Peter van den Berg rekende in Durrës (Albanië) af met de Faeröer: 6-0.

Vanaf het begin was het krachtsverschil tussen beide landen duidelijk en na een halfuur viel de eerste goal. De Faeröer (eilanden) wisten tot dat moment Oranje tegen te houden, maar een simpele pass van Sean Steur rolde zomaar door de benen van doelman Markus Johansen. Emre Ünüvar kon daardoor voor een leeg doel simpel raak tikken: 1-0. Nog voor rust vielen de 2-0 en 3-0. Eerst bracht Jairo Beerens Kelvin Neijenhuis in stelling, en vervolgens verdween een schot van Beerens via zijn tegenstander in het doel. Na rust tikte Beerens uit de rebound ook de 4-0 binnen en na goed voorbereidend werk van Steur voltooide de PSV'er zijn hattrick. In blessuretijd bepaalde invaller Pharell Nas de eindstand op 6-0.

Lees ook: Oud-internationals buigen zich over spitspositie Oranje: 'Hij scoort vanuit elke hoek'

"Het was lastig om met zo weinig weerstand je beste spel te spelen. Dit is een leerdoel voor ons. Het is de kunst om ondanks dat het allemaal heel gemakkelijk gaat scherp te blijven en de afspraken na te komen. Op de momenten dat wij dit wel deden, waren wij direct gevaarlijk. Dit leverde een aantal goede goals op. Met 6-0 ben ik heel tevreden. Er viel deze wedstrijd niet veel te winnen. Dan is het fijn dat we een grote score hebben neergezet, al had deze naar mijn mening nog hoger kunnen uitvallen. De komende wedstrijden krijgen wij meer weerstand. Dat komt ons spel alleen maar ten goede", aldus Van den Berg in een persbericht van de KNVB.

Zaterdag speelt Nederland Onder-17 om 15.00 uur tegen gastland Albanië. Dinsdag om 13.30 uur speelt Oranje het laatste groepsduel met Kroatië. De eerste twee landen in de groep plaatsen zich voor de volgende kwalificatieronde.

Zevende afmelding bij Duitsland voor Nagelsmann

De pech voor de Duitse bondscoach Julian Nagelsmann houdt maar niet op. De Duitsers moeten het namelijk ook stellen zonder Benjamin Henrichs. De 27-jarige verdediger van RB Leipzig heeft rugproblemen, zo meldt de Duitse voetbalbond DFB.

Henrichs is alweer de zevende international die niet beschikbaar is voor Nagelsmann. Eerder haakten ook Marc-André ter Stegen, Kai Havertz, Jamal Musiala, Niclas Füllkrug, Robin Koch en David Raum af. De Duitsers spelen vrijdag uit bij Bosnië en Herzegovina en drie dagen later treft Die Mannschaft Oranje in München.

KNVB opent condoleanceregister voor Johan Neeskens

De KNVB heeft in Zeist een condoleanceregister geopend voor Johan Neeskens. De 49-voudig international overleed zondag op op 73-jarige leeftijd in Algerije tijdens het WorldCoaches-programma van de KNVB. Het condoleanceregister is tot 18 oktober geopend. 

"De familie van Johan geeft aan dat hij altijd veel waarde hechtte aan zijn contact met fans. Vanuit dat gedachtegoed is er op de Campus een condoleanceregister geopend waar supporters, en alle anderen, een laatste groet kunnen opschrijven", schrijft de KNVB op X.

Ter nagedachtenis aan Neeskens hangt de vlag op de KNVB Campus halfstok en liggen er bloemen bij zijn standbeeld voor het hoofdkantoor. Rond de komende twee wedstrijden in de Nations League wil de voetbalbond ook stilstaan bij het overlijden van de oud-international. Oranje speelt vrijdag tegen Hongarije en treft maandag in München Duitsland.

Slecht nieuws Duitsland stapelt zich op: volgende afmelding een feit

Het slechte nieuws voor de Duitse bondscoach Julian Nagelsmann stapelt zich af. David Raum van Fiorentina heeft zich geblesseerd afgemeld voor de komende interlandperiode. De linksback kampt met een enkelblessure, zo meldt de Duitse bond. Robin Gosens, oud-speler van onder meer Heracles Almelo, is als zijn vervanger opgeroepen.

Raum is alweer de zesde international die niet beschikbaar is voor Nagelsmann. Eerder haakten ook Marc-André ter Stegen, Kai Havertz, Jamal Musiala, Niclas Füllkrug en Robin Koch af. De Duitsers spelen vrijdag uit bij Bosnië en Herzegovina en drie dagen later treft Die Mannschaft Oranje in München.

 

Definitieve selectie Onder-19 voor topduels

Bondscoach Peter van der Veen heeft zijn selectie voor Oranje Onder-19 bekendgemaakt. Hij neemt 23 spelers mee naar het Spaanse Marbella voor twee oefeninterlands tegen Engeland (12 oktober) en Portugal (15 oktober). AZ is met zeven spelers hofleverancier. Ajax levert vijf spelers, Feyenoord drie en PSV twee.

Doel: 
Kiyani Zeggen Lieuw (AZ), Mees Eppink (FC Utrecht) en Ismail Ka (Feyenoord).

Verdediging:
Dies Janse, Lucas Jetten, Precious Ugwu (allen Ajax), Elijah Dijkstra (AZ), Sven Bouland (FC Groningen), Mats Rots (FC Twente), Givairo Read (Feyenoord) en Wessel Kuhn (PSV).
 

Middenveld:
Mark Verkuijl (Ajax), Enoch Mastoras, Julian Oerip, Kees Smit (allen AZ), Othniel Raterink (Bayer Leverkusen) en Tygo Land (PSV).

Aanval:
Don-Angelo Konadu (Ajax), Yoël van den Ban, Wassim Bouziane (beiden AZ), Jerolldino Bergraaf (Excelsior), Zepiqueno Redmond (Feyenoord) en Ayoub Oufkir (Sparta Rotterdam).

UEFA maakt datum van loting WK-kwalificatie bekend

Op 13 december is de Europese loting voor de WK-kwalificatie van het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten, Canada en Mexico in 2026. Dat bevestigde de UEFA na vragen van Voetbal International.

De komende kwalificatiereeks is aangepast omdat er meer landen aan het WK mogen deelnemen. Daardoor krijgt de UEFA zestien startbewijzen voor het toernooi. In Qatar (2022) deden er drie Europese landen minder mee. Door de nieuwe opzet is het aantal kwalificatiegroepen uitgebreid van tien naar twaalf. Bij de vorige opzet speelden de Europese landen in groepen van vijf en zes. Dat worden groepen van vier of vijf. De poulewinnaars grijpen nog steeds een rechtstreeks WK-ticket en de nummers twee spelen play-offs voor een herkansing. De vier beste landen uit de Nations League die géén WK-startbewijs hebben, komen ook daarin uit.

In de rest van de wereld is de WK-kwalificatiereeks al begonnen. In Europa begint de cyclus echter in maart 2025. Als Oranje in een kleine groep wordt ingedeeld, speelt de formatie van bondscoach Ronald Koeman pas in september 2025 voor het eerst een kwalificatieduel.

Sterspeler haakt geblesseerd af bij Duitsland

Jamal Musiala heeft zich afgemeld bij Duitsland. De 21-jarige sterspeler van Die Mannschaft kampt met een heupblessure en moet daarom rust houden. Jamie Leweling van VfB Stuttgart is door bondscoach Julian Nagelsmann opgeroepen als vervanger.

Nagelsmann kan in de komende interlandperiode ook geen beroep doen op de geblesseerde doelman Marc-André ter Stegen en aanvaller Niclas Füllkrug. Nederland speelt op 14 oktober een uitwedstrijd tegen de Duitsers. Het eerste duel tussen beide landen in de groepsfase van de Nations League eindigde in een gelijkspel (2-2).

Drie sterkhouders ontbreken in selectie Duitsland voor duel met Oranje

Julian Nagelsmann heeft zijn selectie voor de komende ronde van de Nations League gepresenteerd. Duitsland speelt op 11 oktober een uitwedstrijd tegen Bosnië en Herzegovina. Drie dagen later volgt in München een ontmoeting met Nederland.

Nagelsmann kan niet beschikken over Marc-André ter Stegen, die een zware knieblessure heeft opgelopen. Janis Blaswich, oud-doelman van Heracles Almelo, is daarom opgeroepen. Antonio Rüdiger is op zijn beurt weer terug in de selectie van Duitsland. De terugkeer van de verdediger gaat echter ten koste van Emre Can, de aanvoerder Borussia Dortmund. Bovendien blijft ook de geblesseerde aanvaller Niclas Füllkrug thuis. Spits Tim Kleindienst van Borussia Mönchengladbach debuteert in de selectie van Duitsland. Nederland speelde het eerste duel met de Duitsers gelijk: 2-2.

Verdedigende middenvelder Angelo Stiller (VfB Stuttgart) zit voor de tweede keer bij de selectie. Hij debuteerde in het eerste Nations League-duel met Hongarije (5-0). Doelman Oliver Baumann (TSG Hoffenheim) zat al vaker bij de ploeg van Nagelsmann, maar stond nog nooit onder de lat van Die Mannschaft.

Keepers: Oliver Baumann, Alexander Nübel en Janis Blaswich.

Verdedigers: Waldemar Anton, Benjamin Henrichs, Joshua Kimmich, Robin Koch, Maximilian Mittelstädt, David Raum, Antonio Rüdiger, Nico Schlotterbeck en Jonathan Tah.

Middenvelders: Robert Andrich, Chris Führich, Pascal Gross, Jamal Musiala, Aleksandar Pavlovic, Angelo Stiller en Florian Wirtz.

Aanvallers: Serge Gnabry, Kai Havertz, Tim Kleindienst en Deniz Undav.

Wennemars wil na absentie terug naar de top

Joep Wennemars werd in september geopereerd aan zijn linkerknie, maar de 21-jarige schaatser wil van 8 tot en met 10 november meedoen aan het World Cup kwalificatietoernooi in Heerenveen. Met krachttraining had de schaatser van Team Essent een scheurtje in zijn meniscus had opgelopen, waardoor hij geopereerd moest worden. Desondanks mikt hij op een snelle terugkeer, zo vertelt hij tegenover De Telegraaf.

"Ik ga er alles aan doen om snel terug te keren op het ijs en hier sterker uit te komen. Sinds ik geopereerd ben, gaat het elke dag beter. Ik ben blij dat ik weer kan trainen en mijn energie kwijt kan. Ik ga ervan uit dat alles goed komt en dat ik aan de grote toernooien mee kan doen." Vorig seizoen werd hij tweede op het NK sprint, maar kwam hij ten val op het WK in Inzell. 

Judobond neemt harde maatregelen na mislukte Spelen

Directeur topsport Gijs Ronnes vertrekt per direct bij de Nederlandse judobond JBN. Dat besluit valt na de mislukte Olympische Spelen in Parijs. Voor het eerst sinds 1984 pakte TeamNL geen enkele olympische judomedaille. "De beste sporters moeten met elkaar trainen en de beste coaches moeten gedachten met elkaar uitwisselen. Dat doen we niet goed en ik heb het niet voor elkaar gekregen om wél goed samen te werken. Dat is een belangrijk onderdeel dat op mijn bordje ligt en wat ik niet goed heb gedaan", zei Ronnes al eerder tegenover de NOS over zijn eigen functioneren. 

Bondscoach Matthew Purssey vertrok eerder ook al bij de judobond.

Olav Kooij zet noodgedwongen punt achter seizoen door pijnlijke blessure

Olav Kooij heeft een punt achter zijn seizoen gehad. De sprinter van Visma | Lease a Bike kampt met knieklachten. Uit onderzoek blijkt dat hij een steentje in zijn knie heeft zitten. Waarschijnlijk is het steentje bij een eerdere valpartij in de knie gaan zitten. Binnenkort wordt de boosdoener operatief verwijdert. Daarna heeft de wielrenner een korte rustperiode nodig, voordat hij kan beginnen aan zijn herstelproces. 

Kooij had eigenlijk nog drie wedstrijden op zijn programma staan: de Betcity Elfstedenrace (2 oktober), Sparkassen Münsterland Giro (3 oktober) en Parijs Tours (6 oktober). In de afgelopen maanden boekte de sprinter acht zeges. Hij was onder meer de beste in rit negen van de Giro d’Italia en won in september de BEMER Cyclassics in Hamburg.

Motorcrosser De Wolf wereldkampioen in MX2-klasse

Motorcrosser Kay de Wolf heeft de wereldtitel in de MX2-klasse veroverd. Op zijn twintigste verjaardag liet de Nederlander in de Grote Prijs van Castilla - La Mancha in Spanje zijn leidende positie niet meer in gevaar komen. Hij hield met 959 punten 20 punten voorsprong op de Belg Lucas Coenen. De Wolf is de eerste Nederlandse wereldkampioen in de MX2-klasse sinds Jeffrey Herlings. Die deed dat drie keer, in 2012, 2013 en 2016. Voor De Wolf was het zijn vierde jaar in de MX2.

Klaver schittert op billboard op één van de bekendste plekken van de wereld

Lieke Klaver schittert op een groot billboard op Times Square, een van de bekendste plekken van New York. Met de foto van de atlete wordt er reclame gemaakt voor een wedstrijd van atletiekorganisator Athlos waar de olympisch kampioen donderdag aan meedoet. Klaver kan het zelf amper geloven dat ze op het iconische Times Square te zien is en deelt het op Instagram. "Pap, mam, ik heb het tot Times Square geschopt. Athlos, je bent gek."

Na een lang seizoen met onder meer het WK indoor, de Olympische Spelen en de Diamond League is de race in Amerika de laatste wedstrijd voor Klaver. Er liggen flinke geldbedragen te wachten op de winnaressen. Degenen die als eerste over de streep komen krijgen maar liefst 60.000 dollar, omgerekend een zo'n 53.000 euro. De Nederlandse neemt deel aan de 400 meter, waar ze ook olympisch kampioene Marileidy Paulino treft. Klaver won zilver (4x400 meter voor vrouwen) en goud (4x400 meter gemengd) in Parijs. Op de 400 meter werd ze uitgeschakeld in de halve finale,

 

 

Geblesseerde Oranje Leeuwin kan na negen maanden rentree maken

Jill Roord kan na negen maanden haar rentree op het voetbalveld maken. Coach Gareth Taylor van Manchester City heeft laten weten dat haar speelster zondag zou kunnen spelen in het duel met Brighton & Hove Albion. "Ze traint volledig mee en haalt een hoog niveau. Dat Jill zondag minuten kan maken, is een bewijs van haar harde werk", aldus de trainer.

In januari liep Roord een kruisbandblessure op in de derby tegen Manchester United. In februari werd de middenveldster geopereerd aan haar linkerknie en sindsdien is ze aan het revalideren. Door haar blessure miste de 98-voudig international de wedstrijden van Oranje met Spanje en Duitsland in de Nations League én de EK-kwalificatieduels van Nederland. In oktober spelen de Oranjevrouwen twee vriendschappelijke wedstrijden tegen Indonesië en Denemarken.

Medailleregen voor Nederland op WK in Zürich

De Nederlandse parawielrenners zijn in absolute topvorm op het WK in Zürich. Tristan Bangma (met zijn piloot Patrick Bos) en Daniel Abraham Gebru wisten maandag al goud op de tijdrit te veroveren en woensdag wonnen de twee ook de wegrit. De visueel beperkte Bangma was ongenaakbaar in de klasse B, en Abraham won de C5-klasse. Beiden prolongeerden hun wereldtitel.

Dinsdag pakte ook handbiker Mitch Valize goud op de tijdrit in de H5-klasse. Tim de Vries veroverde de bronzen plak. Bij de vrouwen ging de zege in de H5-klasse naar Chantal Haenen. Marieke van Soest snelde op haar beurt in de T1-klasse naar de wereldtitel tijdrijden en Mark Mekenkamp werd tweede in H3-klasse. Andre Wijnhoud legde beslag op het brons (C1-klasse). Eerder deze maand waren de Nederlandse parawielrenners ook in topvorm tijdens de Paralympische Spelen in Parijs.

Lees meer over: