NOC*NSF neemt maatregelen: vijf magnetrons en diepvriesmaaltijden voor sporters

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
26 jul. 2024, 09:33
26 jul. 2024, 11:23
Lieke Klaver, Terrence Agard, Olympische Spelen, Parijs 2024, TeamNL
© IMAGO - Lieke Klaver en Terrence Agard, atleten van TeamNL

Het NOC*NSF heeft vlak voor de start van de Olympische Spelen in Parijs vijf magnetrons aangeschaft om de sporters van TeamNL van goede voeding te kunnen blijven voorzien. De afgelopen dagen klaagden sporters over de keuken en de beschikbaarheid van het eten.

"Wanneer we laat terugkomen, merken we dat het eten soms op is, of dat de keuze beperkt is", vertelde bondscoach Jeroen Delmée van de hockeymannen tijdens een persmoment. Doordat het steeds drukker wordt in het olympisch dorp, is er voor laatkomers weinig eten of weinig keus. De cateraar van de Olympische Spelen heeft al aangegeven om extra maaltijden te bereiden.

Artikel gaat verder onder video

Wat eten sporters tijdens de Olympische Spelen?

Het NOC*NSF komt zelf ook in actie. Goede voeding is volgens de Nederlandse sportkoepel essentieel voor goede prestaties. "Na de ervaringen met de eetzaal hebben we met onze contacten gekeken hoe we een plan B konden bedenken, wat heel gebruikelijk is in de topsport. Vandaag (gisteren, red.) zijn er ingevroren maaltijden onderweg naar Parijs", aldus André Cats, directeur topsport van het NOC*NSF.

Cats: "Het klinkt misschien alsof het maaltijden zijn die je bij de supermarkt haalt, maar het zijn hoogwaardige maaltijden die zijn ingevroren. Uitstekende topsportmaaltijden." De Nederlandse roeiploeg werkt al langer met een eigen keuken. "We moesten wel vijf magnetrons aanschaffen, maar dat was in Parijs niet zo’n probleem. Ik ben met betrekking tot de voeding wel bij dat we over een plan B beschikken", aldus de directeur.

Lees ook: Michelin-waardige maaltijden voor TeamNL: Gepocheerd ei en stukjes schapenkaas met truffel

Volgens Delmée horen de kleine issues bij het begin van de Olympische Spelen. "Dit zijn mijn zesde Spelen. Ik geloof niet dat ik er één heb meegemaakt waarbij het vanaf het begin allemaal goed liep. Dus daar komen we ook wel weer doorheen. Hopelijk is het geen issue meer zodra we echt zijn begonnen."

Lees ook: Gemengd handboogschietteam veroordeeld tot allesbepalende shoot-off

Delmée ervaarde de eerste dagen ook transportproblemen. "De vervoersproblemen variëren een beetje van een chauffeur die niet weet waar een stadion is en naar het oosten rijdt in plaats van naar het westen. Of we hebben een bus waarin de airco het niet doet en de temperatuur behoorlijk oploopt. Dan zitten we met ons ontblote lichaam in de bus te zweten. Maar langzaam zien we verbetering", legde de bondscoach uit. Cats heeft vertrouwen dat de problemen op korte termijn zijn opgelost.

© IMAGO - Emmanuel Macron proeft het eten in het olympische dorp

Lees meer over: