LIVE: Hockeybond polst Belgische bondscoach na vertrek Van Ass bij Oranje

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
12 sep. 2024, 14:31
12 sep. 2024, 14:32
Hockeyvrouwen, TeamNL, Paul van Ass, Oranje, goud, Olympische Spelen
© IMAGO - Paul van Ass stopt als bondscoach van de hockeyvrouwen

LIVE: Kort sportnieuws Mee Met Oranje

Sort by:

Hockeybond polst Belgische bondscoach na vertrek Van Ass

De Nederlandse hockeybond heeft Raoul Ehren gepolst als vervanger van Paul van Ass. De bondscoach van de hockeyvrouwen liet eerder deze zomer weten dat hij stopt bij Oranje. Serge Pilet, secretaris van de Belgische hockeybond, maakte tijdens een persconferentie bekend dat de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) contact heeft opgenomen met Ehrens

De 51-jarige Ehren is sinds december 2020 bondscoach van de Belgische hockeyvrouwen. Onder zijn leiding stegen de Red Panthers van de twaalfde naar de derde plek op de wereldranglijst. Op de Olympische Spelen eindigde de ploeg als vierde. Op het EK van 2023 in Mönchengladbach legde België beslag op het zilver.

Lees ook: 'Gouden' hockeytrainer kondigt verrassend vertrek aan en stopt als bondscoach

Nederland won onder Van Ass olympisch goud in Parijs, twee keer de FIH Pro League en één keer het Europees kampioenschap (2023). Eerder was hij ook de bondscoach van de hockeymannen. In 2021 verloor hij met die ploeg de olympische finale met 2-1 van Duitsland. Dit jaar wonnen de vrouwen de Spelen na shoot-outs van China.

 

 

De KNVB deelt prachtige beelden als opwarmertje voor vanavond

Opstelling Nederland tegen Duitsland: Koeman kan zich zorgen maken

Oranje is er klaar voor!

Duitsland zonder doelpuntenmachine tegen Oranje

Duitsland moet het dinsdagavond tegen Nederland zonder Niclas Füllkrug doen. De spits van West Ham United kampt met achillespeesklachten en moet het duel in de Nations League aan zich voorbij laten gaan, zo meldt BILD. De aanvaller moest maandag tijdens de afsluitende training in de Johan Cruijff Arena al vroeg naar binnen.

Füllkrug debuteerde pas in 2022 voor de nationale ploeg. Sindsdien heeft hij in 22 interlands 14 doelpunten gemaakt. Gemiddeld is het bij Duitsland elke 63 minuten raak voor de spits. Afgelopen zaterdag tekende hij nog voor de openingstreffer in het duel met Hongarije (5-0). De krant voorziet dat Kai Havertz, tegen de Hongaren nog aanvallende middenvelder, de plek in de punt van de aanval overneemt. Andere opties zijn Deniz Undav (VfB Stuttgart) en Maximilian Beier (Borussia Dortmund). Laatstgenoemde kwam tegen de Hongaren na een uur spelen als vervanger van Füllkrug binnen de lijnen.

Het is matchday!

Vanavond speelt het Nederlands elftal de tweede wedstrijd in de groepsfase van de Nations League. Om 20.45 uur is Duitsland de tegenstander in de Johan Cruijff ArenA. Beide landen wonnen het eerste groepsduel. Oranje was met 5-2 te sterk voor Bosnië en Herzegovina. De Duitsers haalden uit tegen Hongarije: 5-0.

Keeperswissel na blessure bij Jong Oranje

Doelman Robin Roefs heeft het trainingskamp van Oranje wegens een blessure verlaten. Bondscoach Michael Reiziger heeft Dani van den Heuvel van Club Brugge als vervanger opgeroepen. De 21-jarige keeper heeft tot dusver één interland bij Jong Oranje achter zijn naam staan. In maart kreeg hij een helft speeltijd in de verloren oefenwedstrijd tegen Jong Noorwegen (1-2). Maandagavond speelt de formatie van Reiziger om 20.00 uur tegen Jong Georgië. Bij winst in het stadion van VVV-Venlo plaatst de ploeg zich voor het EK van volgend jaar.

De selectie van Bosnië en Herzegovina

Het Nederlands elftal speelt om 20:45 uur de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Nations League tegen Bosnië en Herzegovina. De meest aansprekende naam bij de gasten is die van spits Edin Džeko. De routinier is met 65 goals topscorer aller tijden van zijn land. Samen met Ermedin Demirović (Stuttgart) vormt de 38-jarige aanvaller een duo waar Oranje voor moet opletten. 

Op het middenveld zal Benjamin Tahirović zich willen revancheren. De middenvelder van Ajax zit in Amsterdam op een dood spoor wil zich gegarandeerd tonen. Naast hem speelt Rade Krunić van Fenerbahçe. In de verdediging heeft Bosnië en Herzegovina te kampen met wat blessures. Sead Kolašinac (Atalanta), voormalig speler van Arsenal, is afgehaakt en ook Anel Ahmedhodžić (Sheffield United) is niet beschikbaar. De verdediger van Sheffield United is normaliter basisspeler onder bondscoach Sergej Barbarez. Achter de middenvelder Haris Hajradinovic staat wegens ziekte nog een vraagteken.

Selectie Bosnië en Herzegovina

Keepers: Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Piric (Antalyaspor) en Osman Hadzikic (Velez Mostar).

Verdedigers: Adrian Leon Barisic (FC Basel), Nihad Mujakic (Partizan Belgrado), Stjepan Radeljic (HNK Rijeka), Dennis Hadzikadunic (Hamburger SV), Nikola Katic (FC Zürich), Ermin Bicakcic (Eintracht Braunschweig), Amar Dedic (RB Salzburg) en Jusuf Gazibegovic (Sturm Graz).

Middenvelders: Rade Krunic (Rode Ster Belgrado), Benjamin Tahirovic (Ajax), Dzenis Burnic (Karlsruher SC), Denis Huseinbasic (FC Köln), Ifet Djakovac (TSC Backa Topola), Armin Gigovic (Holstein Kiel), Dario Saric (Palermo), Haris Hajradinovic (Kasimpasa), Dal Varesanovic (Rizespor) en Ivan Basic (FK Orenburg).

Aanvallers: Esmir Bajraktarevic (New Engeland Revolution), Ermedin Demirovic (VfB Stuttgart), Edin Dzeko (Fenerbahçe) en Haris Tabakovic (TSG 1899 Hoffenheim).

Broertje Oranjespeler kiest voor interlandcarrière bij Indonesië

Eliano Reijnders, het jongere broertje van Tijjani Reijnders, heeft niet voor een interlandcarrière bij het Nederlands elftal gekozen. De middenvelder van PEC Zwolle heeft voor Indonesië gekozen. Ook Mees Hilgers heeft voor het Aziatische land gekozen. 

Reijnders speelde geen enkele jeugdinterland voor Nederland. In de Eredivisie heeft hij 88 wedstrijden achter zijn naam staan. Hilgers speelde in september 2022 één duel voor Jong Oranje. De verdediger van FC Twente speelde tot dusver 85 duels in de Eredivisie.

Het duo maakt in deze interlandperiode kennis met de Indonesische selectie, maar debuteert nog niet.

Kenneth Taylor haakt geblesseerd af bij Jong Oranje

Kenneth Taylor heeft zich afgemeld bij Jong Oranje. De middenvelder van Ajax kampt volgens de KNVB met ‘lichte fysieke klachten’ en wordt vervangen door Anass Salah-Eddine van FC Twente. De Ajax-speler werd in eerste instantie door bondscoach Ronald Koeman opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal voor de Nations League. Koeman nam hem niet op in zijn definitieve selectie, maar Reiziger maakte wel plek voor hem. Het is niet bekend waar Taylor precies last van heeft, maar uit voorzorg heeft hij zich afgemeld. Beiden speelden in het verleden met elkaar samen bij Ajax.

Salah-Eddine maakte eerder de overstap naar FC Twente, dat hem vorig seizoen huurde van Ajax. Hij speelde vorig seizoen 25 wedstrijden voor de ploeg uit Enschede en krijgt dit seizoen tot dusver de voorkeur boven de van Go Ahead Eagles overgenomen Bas Kuipers. Taylor speelde 21 wedstrijden voor Jong Oranje en scoorde drie keer. Salah-Eddine speelde tot dusver zeven interlands en wist nog niet te scoren.

Lees ook: Dit is de vriendin van Kenneth Taylor, die online miljoenen volgers heeft

Jong Oranje speelt op 5 september tegen Noord-Macedonië en drie dagen later treft de ploeg Georgië. Het team van Reiziger is tot dusver foutloos in de kwalificatiecyclus voor het EK in Slowakije van volgende zomer.

Larry ten Voorde wereldkampioen in Porsche Supercup

Larrry ten Voorde is in de Porsche Supercup wereldkampioen geworden. Tijdens het raceweekend in Monza werd hij tweede, wat genoeg was om Harry King te verslaan. Het is voor Ten Voorde zijn derde titel in de raceklasse.

Mathieu van der Poel stapt uit Renewi Tour

Mathieu van der Poel gaat niet van start in de slotetappe van de Renewi Tour. De renner van Alpecin-Deceuninck kwam tijdens de tijdrit afgelopen donderdag bijna ten val en stootte daarbij zijn knie. In een bocht naar rechts verloor hij bijna zijn fiets, maar met een knappe reflex hield hij zichzelf op de been. Hij stootte in zijn actie wel zijn knie en de wereldkampioen heeft te veel last van de naweeën. Vrijdag loodste Van der Poel nog zijn teamgenoot Jasper Philipsen naar de overwinning.

"De pijn werd niet beter. In overleg met de medische staf van de ploeg is besloten om geen enkel risico te nemen met het oog op de rest van zijn programma. De laatste etappe zou extra belastend zijn geweest voor de knie. Ik kan en wil dus geen enkel risico nemen dat de blessure erger wordt. Het is erg jammer, want ik keek echt uit naar de laatste etappe op de Muur van Geraardsbergen", schrijven de ploeg en Van der Poel in een persbericht. De wielrenner fietste de Renewi Tour als voorbereiding op het EK in Hasselt en het WK in Zürich.

Nederland doet niet mee aan Mixed Relay EK

De Nederlandse wielerploeg doet niet mee aan de mixed relay op het EK wielrennen, waarbij drie mannen en drie vrouwen een gemengde ploegentijdrit. "Het is wel heel moeilijk om ze met elkaar te laten trainen. En dat is wel nodig om een medaille te kunnen halen", verklaart bondscoach Koos Moerenhout tegenover de NOS. "We hadden gehoopt dat het evenement zou groeien, maar dat zien we toch niet echt. Als je wint is het prachtig, maar als het podium halen moeilijk wordt, dan sta je voor de keuze: gaan we dit nog wel doen?" De discipline wordt sinds 2019 verreden en Nederland is de eerste winnaar. Bauke Mollema, Jos van Emden, Koen Bouwman, Riejanne Markus, Lucinda Brand en Amy Pieters gingen er destijds met de eerste regenboogtrui vandoor.

 

Na ruim 25 jaar verlaat Mark Faber de KNZB en gaat hij aan de slag bij de Vlaamse zwemfederatie. In België wordt de 51-jarige trainer de technisch directeur. Faber was de afgelopen periode de coach van Tes Schouten, Caspar Corbeau en Arno Kamminga. Laatstgenoemde veroverde twee zilveren plakken op de Spelen van Tokio in 2021. De eerste twee grepen in Parijs deze zomer brons op de 200 meter schoolslag. In 1997 ging hij aan de slag bij de begeleidingsstaf van de zwemploeg en tussen van 2008 en 2016 was hij de bondscoach van het paralympisch zwemteam. In 2016 werd hij bondscoach van het zwemcentrum in Amsterdam en in 2021 werd hij de hoofdcoach van de zwemmers. Sinds 2023 richtte hij zich op de meest succesvolle zwemmers.

"Ik ga de intensieve samenwerking met de zwemmers en het vaste begeleidingsteam zeker missen, maar na tientallen jaren langs de badrand ben ik toe aan een volgende stap in mijn carrière. De functie bij de Vlaamse Zwemfederatie sluit goed aan bij de kennis en ervaring die ik in Nederland heb opgedaan", zegt Faber in een persbericht, "Ik ben de KNZB dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen. Ik heb in verschillende rollen en functies mogen bijdragen aan het wedstrijdzwemmen in Nederland. Ik heb het voorrecht gehad om met veel zeer getalenteerde sporters te mogen samenwerken. Ik kijk met voldoening terug op een prachtige tijd vol met waardevolle ervaringen."

 

Griekspoor naar de tweede ronde

Griekspoor voor het eerst naar derde ronde US Open na opgave tegenstander

Tallon Griekspoor heeft de derde ronde van de US Open bereikt. Zijn tegenstander Sebastian Báez moest in de tweede set geblesseerd opgeven. Eerder had hij in de eerste set ook al een blessurebehandeling gehad. Voor de Nederlandse tennisser is het de eerste keer dat hij de derde ronde van het Amerikaanse toernooi bereikt. Het is een evenaring van zijn beste prestatie op een grandslamtoernooi. Eerder lukte dat al op de Australian Open en Roland Garros. Tegen Báez stond Griekspoor erg goed te spelen. Hij liep snel uit naar 5-0 en zijn tegenstanders was slordig. Na een time-out kwam Báez beter in de wedstrijn, maar nadat hij drie breekkansen verspeelde, gaf hij op.

Griekspoor treft in de derde ronde de Bulgaar Grigor Dimitrov, de nummer negen van de ATP-ranking.

Lees meer over: