Medaillespiegel Olympische Spelen 2024 Parijs

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
12 aug. 2024, 09:30
12 aug. 2024, 09:44
Medaillespiegel Olympische Spelen, Parijs2024, goud, Olympische Spelen, TeamNL
© IMAGO - Medaillespiegel Olympische Spelen 2024 Parijs

Na een stroef begin zijn de Nederlandse olympiërs in Frankrijk inmiddels helemaal los. De eerste vier dagen pakte TeamNL nog geen medaille, maar de afgelopen dagen was het telkens feest! Tot dusver heeft Nederland 34 medailles gepakt, waarvan vijftien gouden. De laatste gouden plak was op de slotdag van de Spelen voor Harrie Lavreyen, hij voltooide zo zijn hattrick.

In de eerste dagen wilde het nog niet helemaal vlotten voor TeamNL, maar vanaf dag vijf ging het een stuk beter. De mannen dubbel-vier mannen (goud), vrouwen vier-zonder (zilver) en zwemmer Caspar Corbeau pakten de eerste medailles voor TeamNL. Op dag zes ging het feest bij de roeiploeg en zwemploeg verder en vrijdag was het wéér raak voor de roeiers. Later op de dag pakten ook zeilsters Odile van Aanholt en Annette Duetz goud en sloot Manon Veenstra de dag af met zilver.

Artikel gaat verder onder video

Zaterdag pakte Florijn al vroeg op de dag goud en de roeiploeg sloot het toernooi af met een zilveren medaille voor de Holland-Acht en een bronzen plak voor Simon van Dorp in de skiff. Windfoiler Luuc van Opzeeland pakte niet veel later brons in Marseille en in de avond won de gemengde estafetteploeg goed na een fantastische eindsprint van Femke Bol. Zondag won Marianne Vos zilver in de wegwedstrijd bij de vrouwen (wielrennen) en maandag legde Sifan Hassan beslag op het brons bij de 5.000 meter. Bovendien stelde Marit Bouwmeester alvast (officieus) het goud veilig en wonnen de 3x3-basketballers in de absolute slotseconde goud tegen gastland Frankrijk.

Maikel van der Vleuten begon de dinsdag met een nieuwe medaille voor Nederland: brons. Het was niet de laatste plak van de dag, want in de avond pakten de teamsprinters een nieuwe olympische titel. Roy van den Berg, Lavreysen en Jeffrey Hoogland deden dat met een wereldrecord. De dag erna bezorgde Bouwmeester Nederland wéér goud. Ze was officieus al zeker van die plak en nadat ze finish bereikte in de medalrace kreeg ze dan eindelijk officieel de olympische titel. Donderdag begon Sharon van Rouwendaal met opnieuw een gouden plak voor TeamNL: de tiende. Het was de openwaterzwemster haar tweede olympische titel in haar carrière. Daarnaast pakte ze in Tokio drie jaar geleden het zilver. Later op de dag pakten ook de hockeymannen goud. Tussendoor pakten Hetty van der Wouw (keirin) zilver en Annelous Lammerts (kitesurfen) brons. Femke Bol sloot de dag af met een bronzen plak.

Vrijdag waren de baanwielrenners wederom in topvorm. Eerst pakten Lisa van Belle en Maike van der Duin verrassend het brons en even later won Lavreysen zijn vierde olympische titel in zijn carrière. In de avond pakte Hassan haar tweede bronzen plak van de Spelen en zorgden de hockeyvrouwen voor een mooi einde van de avond. Zij wonnen na shoot-outs van China. De waterpolovrouwen pakten één dag op knappe wijze het brons tegen Amerika en Noortje en Bregje de Brouwer deden het in de avond ook bij het synchroonzwemmen. De estafettevrouwen sloten de dag af met zilver op de 4x400 meter.

Op de slotdag van de Spelen pakte Hassan haar derde medaille. Na twee bronzen plakken won ze goud op de marathon en werd ze de eerste vrouw ooit die een medaille veroverde op de 5000 meter, 10.000 meter en de marathon. Lavreysen won goud op de keirin en voltooide daarmee een unieke hattrick: goud op de teamsprint, individuele sprint en de keirin. Hij bezorgde TeamNL het vijftiende en laatste goud.

Medaillespiegel Olympische Spelen 2024

Gouden medailles TeamNL (15)

Zilveren medailles TeamNL (7)

Bronzen medailles TeamNL (12)

Hoeveel medailles heeft Nederland gewonnen op de Olympische Spelen?

Noortje de Brouwer, Bregje de Brouwer, synchroonzwemmen, Olympische Spelen, brons, Parijs2024, TeamNL
© IMAGO - Zusjes De Brouwer pakken eerste Nederlandse medaille ooit bij synchroonzwemmen

Landen G Z B Totaal

  1. Verenigde Staten 40 44 42 126

    Artikel gaat verder onder video
  2. China 40 27 24 91

  3. Japan 20 12 13 45

  4. Australië 18 19 16 53

  5. Frankrijk 16 26 22 64

  6. Nederland 15 7 12 34

  7. Groot-Brittannië 14 22 29 65

  8. Zuid-Korea 13 9 10 32

  9. Italië 12 13 15 40

  10. Duitsland 12 13 8 33

Lees meer over: