Lieke Klaver: 'Twee weken zat ik thuis met de gordijnen dicht'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
23 jul. 2024, 10:21
23 jul. 2024, 10:30
Lieke Klaver, Olympische Spelen, Parijs 2024, TeamNL
© IMAGO - Lieke Klaver zonder problemen naar de halve finale van de 400 meter

Lieke Klaver barstte op meest onverwachte momenten weleens in huilen uit. De atleet van TeamNL is op de Olympische Spelen één van de favorieten op de 400 meter en gaat ook met het estafetteteam voor goud. Dat gaat echter niet vanzelf en daarom benadrukt ze hoe belangrijk aan jezelf denken is.

Klaver werd in 2022 vierde van de wereld op de 400 meter en pakte dit jaar brons op het WK indoor. Daarnaast won ze meerdere medailles met de estafetteploeg. "Het lijkt wel allemaal alsof we heel sterk zijn en mooi en glitters en wauw, wauw, wauw. Maar ik heb ook weleens dat ik denk: nou, vandaag is het even drie keer niks", vertelt ze in een interview met het Algemeen Dagblad.

Artikel gaat verder onder video

Lieke Klaver is open over haar onzekerheden

In Tokio debuteerde Klaver in 2021 op de Spelen. Na afloop ging ze langs bij een sportpsycholoog. Daar stak de atleet veel van op. Bijvoorbeeld dat ze over sommige dingen onzeker is, zo vertelt ze. "Of ik goed genoeg ben. Of ik goed genoeg ga zijn. Het is lekker om met iemand daarover te praten die objectief is. Als ik daarover met mijn moeder ga spreken... Die heeft toch een beetje een beschermende rol, en mijn vader al helemaal. Nou, dan is het fijn om met een psycholoog te praten en manieren te vinden om met die onzekerheid om te gaan."

Lees ook: Dit is de vriend van Lieke Klaver, die door vele tegenslagen de Spelen misliep

Doordat Klaver zich tegenwoordig bewust is van haar onzekerheden, is ze er niet mee bezig. "Ik weet ervan. Mooi, die onzekerheid is een stukje van mij. Prima. En het belemmert mij ook niet meer." Dat was een periode wel anders. Na het EK indoor van 2023 in Istanboel, waar Klaver goud won met de estafetteploeg en zilver op de solo-afstand, zat ze even in de put. "Op rare momenten barstte ik in huilen uit. Ik stootte mijn teen bij een training en stortte volledig in. Een dag daarna zat ik bij de kapper. Ze zat lang aan mijn haar te frunniken en toen ging het fout in mijn hoofd. Ik dacht alleen maar: ik moet naar huis."

Tekst gaat verder onder de foto.

Lieke Klaver, Olympische Spelen, TeamNL, Parijs 2024
© IMAGO - Lieke Klaver, atleet van TeamNL

Uiteindelijk nam Klaver enkele weken rust. "Twee weken zat ik thuis met de gordijnen dicht. Geen harde geluiden, geen telefoon, alleen maar puzzels te maken. Daarna heb ik op trainingsstage in Zuid-Afrika wel getraind, maar een eigen kamer gekregen en heb ik verder uitgerust." Het was een vervelende tijd voor haar, zo blikt ze terug. "Je wilt jezelf niet zo zien. Dat je echt met je handen in het haar zit van: wat is er aan de hand? We hebben het expres geen label gegeven. Ik was een beetje ziekig toen." Ze heeft tijdens die periode geleerd dat het niet erg is om even rust te nemen. Niet altijd maar doorgaan en doorgaan, maar soms even op de bank zitten met een kop thee is niet erg.

Klaver hoopt dat anderen haar voorbeeld volgen. Want: dan ben je niet lui, maar zorg je voor jezelf, zo zegt de atleet tegen het Algemeen Dagblad. Ze beseft dat het lastig is, maar benadrukt hoe belangrijk het is. "Ik wil hard trainen, maar ik wil mijn ook leuke dingen doen met familie en vrienden, ik moet mijn studie nog afmaken. Ik wil... ik wil leven. En voor mijn gevoel leef je niet volledig als je op de bank ligt. Ik vond alles allemaal veel te leuk, dus in rusten was ik niet goed. Maar nu zie ik in: ik kan extra goed leven, omdat ik iets vaker op de bank lig."

Artikel gaat verder onder video

In Parijs doet Klaver mee aan de 400 meter en de 4x400 meter estafette. Op 1 augustus beginnen de Spelen voor de atleten. De finale van de 400 meter is op 9 augustus om 20.00 uur, die van de 4x400 meter voor vrouwen vindt een dag later plaats om 21.22 uur.

Lees meer over:

Lieke Klaver