Judoka Joanne van Lieshout wint wereldtitel in Abu Dhabi

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
21 mei 2024, 17:22
© IMAGO

Judoka Joanne van Lieshout heeft dinsdagmiddag in Abu Dhabi de wereldtitel gewonnen in de categorie tot 63 kilogram. In de finale was ze te sterk voor de Poolse Angelika Szymanska. De 21-jarige is de eerste Nederlandse ooit die in deze klasse de wereldtitel pakt.

Met nog 42 seconden op de klok scoorde Van Lieshout, de nummer zes van de wereld, een waza-ari, een score die wordt toegekend voor een techniek die bijna perfect wordt uitgevoerd, maar net niet voldoet aan de vereisten voor een ippon (de hoogste score). In de laatste spannende seconden probeerde Szymanska de stand nog gelijk te trekken, maar dat lukte de Poolse niet meer.

Joanne van Lieshout pakt de wereldtitel judo

Van Lieshout kende een ijzersterk toernooi. Dinsdag rekende ze af met de Kroatische Iva Oberan (ippon), de Chinese Tang Jing (ippon), de Spaanse Sarai Padilla Guerrero (waza-ari) en de Canadese Catherine Beauchemin-Pinard (ippon). Ze is de eerste Nederlandse vrouwelijke judoka sinds Marhinde Verkerk die de wereldtitel pakt. Verkerk lukte dat in 2009 op het WK in Rotterdam (categorie tot 78 kilogram). Bij de mannen veroverde Noël van 't End in 2019 nog de wereldtitel in de categorie tot 90 kilogram.

Op de derde dag van het WK judo in Abu Dhabi is Van Lieshout de eerste Nederlander die succes boekt. Tot dusver behaalde niemand anders uit de ploeg het finaleblok. De judoka won in haar jeugd ook al twee wereldtitels en debuteerde vorig jaar op het WK met een bronzen plak. Aankomende zomer doet ze mee aan de Olympische Spelen in Parijs.