Hier verblijven de Nederlandse sporters tijdens de Olympische Spelen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
20 jul. 2024, 14:41
23 jul. 2024, 13:22
TeamNL, Olympische Spelen, olympisch dorp, Parijs 2024
© IMAGO / Instagram Pieter van den Hoogenband - Waar verblijft TeamNL tijdens de Olympische Spelen?

De eerste Nederlandse sporters zijn gearriveerd in het olympisch dorp voor de Olympische Spelen in Parijs. Een deel van de handboogschuttersploeg heeft als eerste hun intrek genomen in het gebouw van TeamNL. Het dorp is in totaal 52 hectare groot en biedt alle faciliteiten aan de sporters.

Volgens de organisatie van de Spelen verblijven er op het hoogtepunt van het grootste sportevenement van de wereld bijna 14.500 mensen in het dorp, onder wie 9000 atleten uit meer dan 200 landen. Het olympisch dorp beslaat delen van Saint-Denis, Saint-Ouen en l'île Saint-Denis. Sporters hoeven zich niet te vervelen de komende weken. Ze kunnen genieten langs de oevers van de Seine en in het complex zitten een bioscoop, diverse restaurants, fitnesscentrum, café en een servicecentrum. Na het toernooi moet de wijk getransformeerd worden tot een milieuvriendelijke wijk voor zesduizend inwoners met twee scholen, een hotel, een openbaar park, winkels en kantoren.

Artikel gaat verder onder video

Waar verblijven de Nederlanders tijdens de Olympische Spelen?

Het olympisch dorp bevindt zich op nog geen vijf minuten lopen van het Stade de France en is ongeveer zeven kilometer van het centrum van Parijs. Er is ook een nieuw metrostation gebouwd, waardoor Saint-Denis goed verbonden is met het centrum. Daarnaast is er een nieuwe snelwegafslag aangelegd. Voor meer dan de helft van de atleten zijn er trainingsvoorzieningen in het dorp. Voor anderen is het maximaal twintig minuten reizen. Bovendien zitten vrijwel alle atleten binnen een halfuur van hun wedstrijdlocaties.

Tekst gaat verder onder de video.

De organisatie de Spelen zet in op duurzaamheid en de ontwikkeling van achterstandswijken. Daarom is het dorp op de kruising van drie banlieues (achterstandswijken) gebouwd. De wijken in het noorden van Parijs vormen het armere deel van de Franse hoofdstad en er is veel werkloosheid en criminaliteit. De Spelen moeten hier verandering in brengen. Onder meer de atletiekwedstrijden en de zwemonderdelen worden daarom in Saint-Denis gehouden. Het zwembad is zelfs volledig nieuw gebouwd om in de toekomst het tekort aan zwembaden in de wijk op te lossen.

Lees ook: Seine net op tijd schoon voor de Spelen, maar nieuwe problemen dienen zich aan

Artikel gaat verder onder video

Pieter van den Hoogenband, chef de mission van TeamNL, nam onlangs een kijkje in het olympisch dorp. De vleugel van de Nederlandse sporters is versierd met rood-wit-blauwe en oranje spandoeken met de tekst 'TeamNL'. Er zijn overigens nog enkele ‘kinderziektes’ ontdekt de appartementen. Zo zouden leidingen verstopt zijn, doucheputjes overstromen en stopcontacten niet werken. Die ongemakken worden spoedig gerepareerd.

Op de begane grond van het gebouw heeft TeamNL ‘social space’ toegewezen gekregen. "Een prachtige plek waar onze sporters en begeleiders samen kunnen komen om even stoom af te blazen en van een goede kop koffie/thee te geniete. Dit is een van de manieren om met elkaar één TeamNL te vormen", aldus Andre Cats, directeur topsport bij TeamNL op LinkedIn. De ruimte is voorzien van oranje-aankleding en bekende Nederlandse merken, zoals Campina. Niet alle Nederlandse sporters verblijven op het complex. Onder anderen de roeiers en wielrenners zitten op een alternatieve locatie. Dat geldt ook voor beachvolleyballer Steven van de Velde. Zijn deelname aan de Spelen zorgt voor veel kritiek vanwege een oud zedendelict.

Lees ook: Regerend olympisch kampioene zet per direct punt achter haar carrière

Quinty Roeffen, Gaby Schloesser en Laura van der Winkel trainden vrijdag voor het eerst op de boogschietbaan in Parijs. Voor de handboogschutters en de handbalsters, die zondag met de bus naar Frankrijk reizen, beginnen de Olympische Spelen al vóór de openingsceremonie. De handbalploeg speelt donderdag een groepsduel met Angola en voor de vrouwelijke handboogschutter staan die dag de kwalificaties op het programma.

Lees meer over:

Olympische Zomerspelen 2024