Grote blunder van de organisatie kost Oranje medaille tijdens EK

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
22 jul. 2024, 08:58
23 jul. 2024, 13:21
Inlineskaten
© IMAGO - Inlineskaten is geen olympische sport

Door een blunder van het World Skate Europa (WSE) heeft Oranje een bijna zekere medaille op het EK inlineskaten misgelopen bij de relay. De jury van het Europees kampioenschap in Oostende maakte een grote fout, waardoor Lianne van Loon, Berber Vonk en Nikki Noordergraaf niet meer op het podium konden finishen.

Met nog zo’n vijf rondes op de teller werden Van Loon, Vonk en Noordergraaf uit de wedstrijd gehaald door het WSE. Het drietal van Oranje had geen idee waarom ze gediskwalificeerd waren, maar kwamen daar snel achter. De jury had namelijk een grote fout gemaakt. Niet Nederland, maar Italië moest eigenlijk gediskwalificeerd worden.

Artikel gaat verder onder video

Oranje loopt een bijna zekere medaille mis door een fout van de jury

De WSE erkende de blunder en de uitslag werd ongeldig verklaard. De race zou, tot opluchting van Oranje, opnieuw worden verreden, maar daar gingen andere landen niet mee akkoord. De jury draaide hun beslissing daarom terug en haalde alleen Italië uit de uitslag. Van Loon, Vonk en Noordergraaf bleven met lege handen achter.

Lees ook: Hoe deden de Nederlanders het in de Tour de France?

Zondag veroverden Van Loon wel nog een bronzen plak op het onderdeel puntenkoers. Dat verzachtte niet alle leed. "De pijn zit er nog wel een beetje hoor, maar als team kunnen we veel doen", zei Vonk in gesprek met Schaatsen.nl. "We reden zaterdag voor zilver en misschien wel voor goud", aldus Van Loon tegen diezelfde site. "Eerst mochten we nog een keer rijden en toen ineens niet. Balen, maar we moesten ook door. We hadden het niet in eigen hand en hebben ons gefocust op de volgende afstand. Dat het nu lukt, maakt mij alleen maar blijer." Het inlineskaten is geen olympische sport, dus het drietal is niet actief in Parijs de komende weken.

Lees meer over:

Olympische Zomerspelen 2024