Femke Bol toont topvorm bij generale repetitie Olympische Spelen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
20 jul. 2024, 15:43
23 jul. 2024, 13:22
Femke Bol, 400 meter horden, Olympische Spelen, goud, atletiek, Diamond League, Lausanne, atletiek, Cathelijn Peeters
© IMAGO - Femke Bol, atleet van TeamNL

Amper een week voordat in Parijs de Olympische Spelen beginnen, heeft Femke Bol voor de laatste keer haat topvorm getoond. Bij een Diamond League-wedstrijd in London liep ze met 51,30 haar tweede tijd ooit op de 400 meter horden.

In het Zwitserse La Chaux-de-Fonds scherpte Bol zondag 14 juli al haar eigen Europese record aan. Op de 400 meter horden liep ze voor het eerst onder de 51 seconden: 50,95. Een week later liep ze 35 honderdsten minder snel dan dat record. De tijd in Londen is wel 15 honderdsten sneller dan de 51,45 die ze vorig jaar liep. Dat was destijds het nieuwe Europees record.

Artikel gaat verder onder video

Welke afstand doet Femke Bol op de Olympische Spelen?

Met haar nieuwe Europese record benaderde Bol haar grote concurrente Sydney McLaughlin-Levrone, die eind juni het wereldrecord op 50,65 bracht. Op de eeuwige ranglijst staat Bol derde met haar nieuwe toptijd. De Amerikaanse heeft met 50,68 ook de tweede tijd ooit gelopen op het hordennummer in handen. McLaughlin-Levrone, de regerend olympisch kampioen uit Amerika, was er in Londen niet bij.

Lees ook: Dit is de vriend van Femke Bol die ook de Olympische Spelen actief is

Het zilver was op gepaste afstand voor de Amerikaanse Shamier Littler (52.78), voor de Jamaicaanse Rushell Clayton (53.24). In het uitverkochte Olympisch Stadion in Londen deed ook Cathelijn Peeters mee, onlangs nog goed voor brons op de Europese kampioenschappen. In de Engelse hoofdstad werd ze zesde: 54,50. Voor Bol was haar zege de 21e zege op rij in de Diamond League op haar onderdeel.