Dit zijn de vlaggendragers tijdens openingsceremonie van de Paralympische Spelen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
22 aug. 2024, 11:32
24 aug. 2024, 21:12
Wie zijn de vlaggendragers?, vlaggendragers, Daniel Abraham Gebru, Carina de Rooij Paralympische Spelen, Parijs 2024, roelstoelbasketbal, TeamNL,
© NOC*NSF - Vlaggendragers Daniel Abraham Gebru en Carina de Rooij

Wielrenner Daniel Abraham Gebru en rolstoelbasketbalster Carina de Rooij mogen op woensdag 28 augustus de Nederlandse vlag dragen tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Spelen van Parijs. Chef de mission Esther Vergeer van TeamNL heeft dat donderdag bekendgemaakt. De openingsceremonie vindt plaats op het Place de la Concorde en de Champs-Elysées.

Volgens Vergeer heeft het duo veel bijgedragen aan de paralympische sport in Nederland. Ze noemt De Rooij een 'sterke positieve vrouw die al jaren rolstoelbasketbal op het hoogste niveau combineert met de zorg voor haar gezin'. Ook Abraham ziet ze als een voorbeeld voor anderen. "Ooit stond hij als vijftienjarige vluchteling uit Eritrea zonder geld en zonder paspoort op Schiphol. En inmiddels is hij tweevoudig paralympisch kampioen, maakt hij zich op voor zijn derde Paralympische Spelen en begeleidt hij zelf jonge vluchtelingen", zegt Vergeer in een persbericht van NOC*NSF.

Wie zijn de vlaggendragers tijdens de Paralympische Spelen?

Voor beide sporters is het een enorme eer. De Rooij komt op vrijdag 30 augustus met de rolstoelbasketballers voor het eerst in actie. Eén dag later staat voor Abraham de achtervolging op de baan op het programma. Hij rijdt ook nog op de weg, de tijdrit en de wegwedstrijd. De Rooij brak in 1999 haar rug tijdens een turntraining en liep toen een dwarslaesie op. Sinds 2001 basketbalt ze voor het Nederlandse team. Op de Spelen van Londen (2021) en Rio de Janeiro (2016) pakte ze brons met haar team. Drie jaar geleden won de ploeg in Tokio goud.

Lees ook: Jesper de Jong wint wéér en kan opnieuw voor grote stunt zorgen

Abraham, die een onderontwikkeld been heeft, is geboren in Eritrea en won in 2016 goud bij de wegwedstrijd als stateloos burger. Doordat de twee koplopers vlak voor de finish onderuit gingen, kon hij de zege grijpen. In Tokio won de wielrenner goud op de individuele tijdrit en in de wegwedstrijd vervoerde hij brons. De Paralympische Spelen duren tot en met zondag 8 september.

Lees meer over:

Netherlands