Dit zijn de vlaggendragers tijdens openingsceremonie van de Olympische Spelen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
22 jul. 2024, 12:39
22 jul. 2024, 12:51
Wie zijn de vlaggendragers?, vlaggendragers, Worthy de Jong en Lois Abbingh,  Olympische Spelen, Parijs 2024
© NOC*NSF - Worthy de Jong en Lois Abbingh zijn de vlaggendragers tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen

Worthy de Jong en Lois Abbingh zijn de vlaggendragers van TeamNL tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs. Chef de mission Pieter van den Hoogenband maakte maandag bekend dat de 3x3 basketballer en handbalster vrijdag de Nederlandse vlag mogen dragen. De openingsceremonie van de Zomerspelen wordt voor het eerst niet in een stadion gehouden, maar op de Seine.

Abbingh maakt zich op voor haar derde deelname aan de Olympische Spelen. De handbalster werd al eens vierde (2016 in Rio de Janeiro) en vijfde (2021 in Tokio). De Jong maakt zijn debuut en 3x3 basketbal is pas voor de tweede keer een olympische sport. Nederland werd in 2021, zonder De Jong, in de kwartfinales uitgeschakeld. Van den Hoogenband: "Lois en Worthy staan symbool voor een heel team dat een land van miljoenen mensen verbindt en vertegenwoordigt. Het zijn unieke persoonlijkheden die met hun individuele capaciteiten een team beter maken. Ze hebben de laatste jaren in Nederland en ver daarbuiten bijzondere prestaties geleverd", zo vertelt hij aan De Telegraaf.

Wie zijn de vlaggendragers tijdens de Olympische Spelen?

Volgens Van den Hoogenband inspireert het duo jong en oud om actief te zijn en uit te blinken. "Ze hebben bewezen dat je met inzet, karakter en doorzettingsvermogen tot bijzondere prestaties kan komen. Alle TeamNL’ers en Nederlanders mogen er trots op zijn dat Lois en Worthy vrijdag voorop gaan bij de openingsceremonie", aldus de chef de mission.

Lees ook: Polman gaat voor goud en lacht na boodschap Valentijn Driessen na ‘ruzie’

Voor Abbingh en De Jong is het ‘een enorme eer’ om de vlag te dragen tijdens de openingsceremonie. "Ik denk dat het voor het handbal in Nederland ontzettend veel betekent. En persoonlijk vind ik het heel erg mooi dat ik op mijn derde Olympische Spelen voorop mag in de strijd. Ik kan niet wachten om TeamNL te vertegenwoordigen", zegt de handbalster tegen De Telegraaf. De Jong: "Ik had nooit gedacht dat ik gevraagd zou worden om vlaggendrager te zijn voor Nederland. Ik vind het een enorme eer en daarnaast is het een mooi podium voor onze sport."

Lees ook: Waarom beginnen sommige sporten al vóór de openingsceremonie aan de Spelen?

In Tokio in 2021 waren sprinter Churandy Martina en skateboardster Keet Oldenbeuving de Nederlandse vlaggendragers tijdens de openingsceremonie van de Spelen. Atlete Sifan Hassan droeg de vlag tijdens de sluitingsceremonie. In Japan won ze drie medailles: twee gouden en een bronzen.

Lees meer over: