Dit is de vriend van Lieke Klaver, die door vele tegenslagen de Spelen misliep

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
17 jul. 2024, 16:16
12 aug. 2024, 20:07
Terrence Agard, Paris 2024, Olympische Spelen, Lieke Klaver
© IMAGO / Instagram Terrence Agard - Terrence Agard is de vriend van Lieke Klaver

Lieke Klaver heeft al acht jaar een relatie met Terrence Agard. Het koppel kent elkaar uit de Nederlandse atletiekploeg, maar in tegenstelling tot Klaver was Agard er niet bij tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Het is één van de vele tegenslagen die het koppel al heeft moeten verwerken.

De twee atleten leerden elkaar kennen in het restaurant op topsportcentrum Papendal en al snel sloeg de vlam over. Agard (24) viel op ‘haar mooie, schattige gezicht', vertelde hij al eens in een dubbelinterview met Helden. "Ik dacht meteen: wat een knappe jongen. Ik voelde me nog een klein meisje toen we elkaar leerden kennen, was nog heel erg op zoek naar mensen tegen wie ik aan kon praten en merkte dat ik dat kon doen bij hem en voelde meteen dat ik mezelf kon zijn, voelde me veilig bij hem”, aldus de 25-jarige Klaver.

Artikel gaat verder onder video

Wie is de vriend van Lieke Klaver?

Klaver was achttien bij hun eerste afspraak en vond het spannend om met een 26-jarige man te daten. De eerste afspraak was, heel toepasselijk, op Papendal. “Ik zag een film die me wel leuk leek en toen zei jij inderdaad meteen: ‘Oké, dan gaan we daar naartoe.’ Zo is het begonnen”, aldus de tweevoudig wereldkampioen. Inmiddels wonen ze al een tijdje samen, maar in het begin hielden ze hun relatie geheim. "Niemand van de trainingsgroep wist van ons. Eigenlijk hadden we een tijdje een soort dubbelleven, we deden alles heel sneaky.”

Lees ook: Dit is de vriend van Femke Bol, die ook op hoog niveau sport

Agard verhuisde in 2014 voor de sport vanuit Curaçao naar Nederland en ging hij zijn idool Churandy Martina daarmee achterna. Samen met Martina en atleet Hensley Paulina raakte hij in september 2015 betrokken bij een auto-ongeluk. Zijn collega’s kwamen er redelijk goed vanaf, maar de vriend van Bol werd pas in het ziekenhuis wakker. "Ze zeiden dat ik mijn nek had gebroken en ik ging out, ik raakte in paniek. Mijn nek gebroken, dacht ik, dan ben je dood óf verlamd. Hoe zal mijn leven hierna zijn? Alles is voorbij. Later werd ik weer wakker en hadden ze mijn lichaam helemaal vastgezet, zodat ik niet kon bewegen. Misschien een rolstoel, sowieso geen atletiek meer. Daar ging ik vanuit. In de maanden erna, wat voelde ik? Paniek, woede, depressie. Alle aanvallen die je kunt bedenken, ik heb ze gehad", zei hij eerder tegenover De Volkskrant.

Tekst gaat verder onder de video.

Het ongeluk kostte Agard de Spelen. Alweer, want in 2012 kon hij ook niet naar Londen doordat zijn ringvinger bleef haken aan een hekwerk tijdens een sprong van de Emmabrug in Willemstad. Na het auto-ongeluk leerde hij Bol kennen. Beide atleten kwalificeerden zich voor de Olympische Spelen in Tokio in 2021, waar Agard verraste met zilver op de 4x400 meter estafette. In Parijs wilden ze weer samen starten, maar de atleet kreeg wéér een hele hoop tegenslagen te verwerken.

Lees ook: Dit is de vriendin van viervoudig olympisch kampioen Harrie Lavreysen

Artikel gaat verder onder video

Door enkele sterfgevallen, van onder anderen zijn vader en zusje, haalde hij lange tijd zijn niveau niet en plaatste hij zich niet voor Parijs. Zijn jongere zus overleed in 2023 op 31-jarige leeftijd. Ze had aangeboren hersenletsel functioneerde daardoor als een baby. Klaver steunde hem altijd. "Jij hebt zo’n belangrijke rol gespeeld, ik heb de neiging om elke keer weer dankjewel tegen je te zeggen. Dat jij er was voor mij op de slechte momenten, daarvoor ben ik je voor altijd dankbaar", aldus Agard in gesprek met Helden.

Lees meer over: