Dit is de vriend van beste hockeyster van de wereld Xan de Waard

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
05 aug. 2024, 12:00
07 aug. 2024, 09:49
Terrance Pieters, Xan de Waard, hockey, Oranje, Olympische Spelen, Parijs 2024
© IMAGO / instagram Xan de Waard - Terrance Pieters is de vriend van Xan de Waard

Xan de Waard heeft al sinds 2017 een relatie met Terrance Pieters. De aanvaller van Kampong speelde meerdere interlands voor Oranje, maar tijdens de Olympische Spelen moeten de hockeyers elkaar missen. Pieters is namelijk, in tegenstelling tot zijn vriendin, niet geselecteerd voor de selectie voor de Spelen in Parijs.

De Waard en Pieters kennen elkaar uit de hockeywereld. Het koppel is al zeven jaar samen en woont in een appartement in Amsterdam-Oost. In 2023 werd De Waard uitgeroepen tot beste hockeyster van de wereld en met Oranje heeft ze al dertien hoofdprijzen gepakt, waaronder twee olympische medailles (zilver in Rio de Janeiro in 2016 en goud in Tokio in 2021).

Artikel gaat verder onder video

Wie is de vriend van Xan de Waard?

Pieters is de eerste donkere hockeyer van het Nederlandse mannenteam. Enkele jaren geleden verbrak hij in een interview met de Volkskrant het stilzwijgen over racisme in de sport. Ook bij De Waard werd het in de afgelopen jaren duidelijk welke privileges ze heeft, zei ze tegen het dagblad. "Daar denken wij witte mensen nooit over na. Wij realiseren ons niet de bevoorrechte positie waarin wij verkeren. Als Terrance en ik samen een winkel binnen gaan met onze hoodie aan, loop ik gewoon door. Daar denk ik niet bij na. Terrance zet zijn capuchon af en groet uitgebreid de medewerker. Zo van: ik kom hier alleen maar om te kopen."

Lees ook: Opluchting bij hockeymannen Oranje: blessure topscorer valt mee

Pieters speelde in de jeugd van Almere en speelde tot dusver 76 interlands. Hij won met Oranje het EK in 2023 en de FIH Pro League in hetzelfde jaar. De Waard kwam tot dusver 216 keer uit voor het Nederlandse vrouwenhockeyteam. Ze scoorde tot dusver twintig doelpunten in Oranje.

Lees meer over:

Hockeyvrouwen