Dit bedrag krijgen de Nederlandse medaillewinnaars op de Spelen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
12 aug. 2024, 10:00
13 aug. 2024, 16:22
Sifan Hassan, goud, marathon, atletiek, Olympische Spelen, Parijs2024, TeamNL
© IMAGO - Sifan Hassan wint de olympische marathon

Na een stroeve start regen de Nederlanders de (gouden) medailles aaneen op de Olympische Spelen in Parijs. In totaal pakten de Nederlandse sporters 34 medailles, waarvan 15 gouden plakken. Voor de winnaars uit TeamNL ligt er een mooie financiële bonus klaar.

Het NOC*NSF had 1.3 miljoen euro beschikbaar gesteld om uit te keren aan de Nederlandse medaillewinnaars. Met die premies probeert de olympische bond de sporters uit TeamNL een steuntje in de rug te geven én te belonen. Een gouden medaille levert 30.000 euro op, een zilveren 22.500 euro en een bronzen plak is goed voor 15.000 euro. In totaal pakten de Nederlanders 34 medaille. Daarmee is de sportkoepel 1.272.525 euro kwijt aan medaillebonussen. Met één gouden plak méér was het NOC*NSF over hun begroting gegaan.

Artikel gaat verder onder video

Hoeveel krijg je voor een gouden medaille op de Spelen?

Als een team een medaille wint, wordt het bedrag gedeeld. Het NOC*NSF heeft daar een speciale formule voor: de individuele vergoeding keer de wortel van het aantal deelnemers, gedeeld door het aantal deelnemers. Dat levert minimaal 11.000 euro op bij een gouden plak, 8.000 euro bij zilver en een bronzen medaille levert 5.000 euro op.

Lees ook: Zusjes De Brouwer pakken eerste Nederlandse medaille ooit bij synchroonzwemmen

Nederlandse sporters die meer dan één medaille winnen, hebben ‘pech’. Zij krijgen namelijk te maken met een soort strafsysteem. Alleen voor de eerste plak krijgen zij het hele bedrag. Bij een eventuele tweede medaille volgt twee derde van het oorspronkelijke bedrag, en bij een derde medaille wordt één derde toegekend.

Hoeveel verdient een sporter op de Olympische Spelen?

Zo probeert het NOC*NSF de kosten beheersbaar te houden. De olympische bond schat in dat er zo’n 1,3 miljoen euro wordt uitgekeerd aan medaillebonussen. Nederland is daarmee een middenmoter qua prijzengeld. In Singapore wordt een gouden plak bijvoorbeeld beloond met 600.000 euro en in de Verenigde Staten is dat bedrag vergelijkbaar. In onder meer Engeland en Zweden worden er géén winstbonussen uitgekeerd.

Lees ook: Medaillespiegel Olympische Spelen 2024 Parijs

Sommige atleten kunnen ook premies krijgen vanuit de internationale atletiekbond. Die regeling wordt voor het eerst toegepast. Sifan Hassan kreeg voor haar medaille op de marathon daardoor nog eens 46.000 euro extra. Femke Bol, Lieke Klaver, Cathelijn Peeters, Isaya Klein Ikkink en Eugene Omalla krijgen als team een vergoeding voor de gouden plak op de 4x400 meter estafette (gemengd). Zij moeten het bedrag delen en krijgen per persoon nog eens 9.200 euro.

Sporters met een A-status bij het NOC*NSF krijgen ook een maandsalaris van de sportkoepel, variërend van 910 euro (18-jarigen) tot 2547 euro (vanaf 27 jaar).

Femke Bol, Lieke Klaver, TeamNL, atletiek, Olympische Spelen. Parijs 2024
© IMAGO - Nederland pakt zilver op de 4x400 meter voor vrouwen

Lees meer over:

Olympische Zomerspelen 2024