Dit bedrag krijgen de Nederlandse medaillewinnaars op de Paralympische Spelen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
08 sep. 2024, 21:10
08 sep. 2024, 21:13
Mitch Valize, programma Paralympische Spelen, wanneer komen de Nederlanders in actie op de Parlympische Spelen, Paralympische Spelen, TeamNL, Parijs2024
© IMAGO - Handbiker Mitch Valize

De Nederlandse parasporters hebben medaille op medaille gepakt tijdens de Paralympische Spelen in Parijs. TeamNL won in totaal 56 medailles, waarvan maar liefst 26 gouden. De medaillewinnaars krijgen een mooie financiële bonus voor hun prestaties.

De sporters die meededen aan de Olympische Spelen, eerder deze maand in de Franse hoofdstad, kregen 30.000 euro als ze een (individuele) gouden medaille wonnen. De paralympiërs krijgen 20.000 euro als ze een gouden plak winnen. Een zilveren medaille levert 10.000 euro op en brons is goed voor 5.000 euro. Net als bij de Spelen krijgt een sporter die meerdere medailles wint slechts één keer de bonus, voor de hoogst behaalde medaille.

Artikel gaat verder onder video

Hoeveel krijg je voor een gouden medaille op de Spelen?

Als een medaille wordt gewonnen door een team wordt de bonus gedeeld. Het bedrag is dan afhankelijk van de grootte van de ploeg. Er is wel een minimumvergoeding. Bij goud is dat 7500 euro, bij zilver 3750 en bij een brons 2500 euro. Alle financieel bonussen zijn bruto, dus de paralympiërs moeten nog een gedeelte afstaan aan de belasting.

Lees ook: Medaillespiegel Paralympische Spelen 2024 Parijs

Voorheen kregen de paralympiërs een lager bedrag als ze een medaille wonnen. "Het verschil tussen de bonussen wordt geleidelijk aan verkleind. Het prijzengeld voor de olympische medailles gaat iets omlaag om de verhoging aan de paralympische kant te kunnen bekostigen", schreef het NOC*NSF voor de Spelen op de website.

Hoeveel verdient een sporter op de Paralympische Spelen?

In totaal had het NOC*NSF 1,3 miljoen euro begroot voor de medaillebonussen op de Olympische Spelen in Parijs. TeamNL won uiteindelijk 35 medailles, waarvan vijftien gouden. De Nederlandse sportkoepel was daardoor al 1.272.525 euro kwijt aan bonussen voor de Nederlandse sporters.

Lees meer over:

Netherlands