Chaos bij de Nederlandse roeibond in aanloop naar Olympische Spelen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
20 jul. 2024, 14:19
23 jul. 2024, 13:22
Roeien, roeibond, KNRB, Olympische Spelen, Parijs 2024, TeamNL
© IMAGO - Chaos bij de Nederlandse roeibond (KNRB) in aanloop naar de Olympische Spelen

Het is chaos binnen de roeibond (KNRB). Volgens De Telegraaf is de positie van algemeen directeur Christa Grootveld vlak voor het begin van de Olympische Spelen onhoudbaar geworden. Een meerderheid van de toproeiers en coaches beschuldigt het bestuur van incompetentie en het creëren van een onveilig werkklimaat.

Medewerkers binnen alle afdelingen van de KNRB, zowel topsport als het bondskantoor, hebben uitgesproken dat ze weinig of zelfs geen vertrouwen meer hebben in het bestuur en de directie van de roeibond, zo schrijft De Telegraaf. "De medewerkers voelen zich ’vogelvrij’ in de onveilige werksituatie die in hun ogen is ontstaan. De manier waarop met technisch directeur Hessel Evertse is gesold, ligt hier voor een groot deel aan ten grondslag."

Artikel gaat verder onder video

Hoeveel medailles pakken de Nederlandse roeiers tijdens de Spelen?

Bestuursleden waren door atleten gevraagd om weg te blijven bij de Koninklijke Holland Beker. Hun afwezigheid tijdens de roeiklassieker was veelzeggend. Onder leiding van Evertse groeide TeamNL uit tot de meest succesvolle roeiploeg ter wereld. In april 2022 werd hij echter door de bond op non-actief gesteld. Er zou een onveilige topsportcultuur heersen, maar na een kort geding mocht Everse aanblijven.

Lees ook: Nieuwe tegenslag voor golfer Joost Luiten

Dit jaar kondigde bondsvoorzitter Seada van den Herik alsnog het vertrek van Evertse aan. Nota bene tijdens een bijeenkomst waar de technisch directeur zelf aanwezig was. "Dat de ’td’ niet vrijwillig opstapte, was voor alle aanwezigen klip-en-klaar. Dat zorgde voor een revolte onder de aanwezigen: het bestuur werd luidkeels opgeroepen om direct op te stappen. Naast de in hun ogen beschamende handelswijze rond Evertse werd ook de extreem slechte timing van de mededeling, twee maanden voor de start van het olympisch roeitoernooi, fel bekritiseerd", aldus De Telegraaf.

Lees ook: Drama voor atlete: gescheurde hamstring zet vlak voor vertrek kruis door Spelen

"Zo wordt bondsvoorzitter Van den Herik en het bestuur rond het vertrek van Evertse verweten dat het zich heeft ingemengd met het personeelsbeleid van de KNRB, een verantwoordelijkheid die juist toebehoort aan de algemeen directeur. De PVT (personeelsvertegenwoordiging) geeft aan dat Grootveld haar positie niet heeft gepakt ten aanzien van de medewerkers van de KNRB. Die voelen zich nu zoals gezegd vogelvrij. Het leidt tot veel onzekerheid bij de medewerkers. Uit het schrijven: ’Straks ben ik de volgende’."

De Nederlandse roeiploeg begint op 27 juli aan de spelen. Tot en met 3 augustus staan de roeionderdelen in de ochtenduren gepland. Er worden, ondanks de chaos binnen de KNRB, de nodige medailles verwacht van de roeiers van TeamNL. In Tokio pakte de ploeg vijf medailles, waaronder twee gouden plakken.