Nederlandse sporters klagen over versleten olympische medailles

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
13 aug. 2024, 09:54
14 aug. 2024, 17:45
Luuc van Opzeeland, Simon van Dorp, Annelous Lammerts, brons, Olympische Spelen, TeamNL, Parijs2024, medaille
© IMAGO - Nederlandse olympiërs klagen over kwaliteit bronzen medailles

De Nederlandse sporters wonnen maar liefst 34 medailles op de Olympische Spelen in Parijs. Twaalf daarvan waren een bronzen plak, maar die blijken niet de beste kwaliteit te hebben. Verschillende medaillewinnaars uit TeamNL klagen dat hun eremetaal al is versleten is.

Simon van Dorp veroverde op 3 augustus brons in de skiff (eenpersoonsboot) en ging met zijn bronzen plak naar twee huldigingen. Bovendien was hij met zijn eremetaal aanwezig bij de slotceremonie van de Spelen in het Stade de France. Een goed idee was dat niet. "Hij is een beetje groen aan het worden. Het gaat heel hard. Ik denk dat als ik hem later aan mijn kleinkinderen laat zien, hij er niet meer uitziet zoals nu", vertelt de roeier tegenover RTL Nieuws. "Hij heeft er wel beter uitgezien ja. Je ziet wel dat hij een paar leuke avonden heeft gehad."

Artikel gaat verder onder video

Bronzen medailles Nederlandse olympiërs al versleten

Annelous Lammerts pakte op 8 augustus als eerste Nederlandse vrouw ooit een olympische medaille bij het kitesurfen. Ook bij haar 'ziet de medaille er niet meer zo mooi uit'. "De dag na de huldiging zag ik al dat er een laagje vanaf kwam. Daaronder heeft het een hele gehavende kleur." Blij is de medaillewinnares daar absoluut niet mee. "Hij zou er niet nu al zo uit moeten zien. Het wordt ook alleen maar erger."

Lees ook: Medaillespiegel Olympische Spelen 2024 Parijs

Luuc van Opzeeland, die op 3 augustus derde werd bij het windfoilen, kampt met hetzelfde probleem. Hij denkt dat het door de gebruikte materialen komt. "Het lijkt alsof ze er een laklaag overheen hebben gedaan die loslaat. Dat terwijl ik er helemaal niet zo veel mee heb rondgelopen als andere sporters. Het is wel matig." Volgens de windfoiler hebben alle ‘nummers drie’ problemen met de kwaliteit van hun bronzen plak. "Ik ken geen enkele bronzen medaille die nog netjes is. We hadden het gewoon beter moeten doen", lacht hij.

Tekst gaat verder onder de foto.

 Luuc Van Opzeeland, zeilen, windfoilen, Olympische Spelen, Parijs 2024, brons, TeamNL
© IMAGO - Luc van Opzeeland pakt brons bij het windfoilen

Ook bij buitenlandse sporters wordt er geklaagd over de kwaliteit van de medailles. De Amerikaanse skateboarder Nyjah Huston deed zijn beklag op Instagram. "Ik heb de medaille een tijdje gedragen op mijn bezwete lichaam en de plak werd de afgelopen dagen ook door mijn vrienden gedragen. En wat blijkt? De medailles zijn blijkbaar niet van zo’n hoge kwaliteit als je zou denken. Ze zien er ruw uit. Het lijkt erop dat die medaille naar oorlogsgebied is geweest en weer terug. Ik weet het niet, hé... Maar ze moeten de kwaliteit van de olympische medailles toch wat verhogen. Ze zien er geweldig uit als ze gloednieuw zijn, maar nadien..."

De Deense badmintonner Viktor Axelsen, die in Tokio én Parijs goud won, heeft een foto van beide medailles op X gepost. Daarop valt goed het verschil te zien. Mogelijk heeft de kwaliteit te maken met de Eiffeltoren. De metalen in het midden van het eremetaal zijn afkomstig van onderdelen van de bekende bezienswaardigheid die tijdens renovaties zijn vervangen. De organisatie van de Spelen is op de hoogte van de schades en gaat met de producent van de medailles kijken naar de oorzaak. Atleten met een versleten plan kunnen een nieuw exemplaar met dezelfde gravering als het origineel krijgen.

Artikel gaat verder onder video

Lees meer over:

Olympische Zomerspelen 2024