Britten ontsteld na ‘verlies’ van Nederland op Spelen en stellen onderzoek in

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
12 aug. 2024, 21:00
14 aug. 2024, 17:44
Medaillespiegel, Harrie Lavreysen, Sifan Hassan, Olympische Spelen, Parijs2024, TeamNL, goud
© IMAGO - Britten stellen onderzoek in na teleurstellende Spelen

Door de zeges van Sifan Hassan (marathon) en Harrie Lavreysen (keirin) pakte TeamNL op de slotdag van de Olympische Spelen in Parijs nog twee gouden medailles. Nederland steeg daardoor op het laatste moment naar plek zes op de medaillespiegel. Dat ging ten koste van Groot-Brittannië en die zijn daar niet blij mee.

Waar Groot-Brittannië normaal vaak in de top vijf van de medaillespiegel te vinden is, eindigde de ploeg nu met 65 medailles als zevende. De Britten spreken van een dramatische Olympische Spelen en vinden dat er een onderzoek moet komen om te zien waar het precies misging. TeamGB won veertien gouden medailles, maar dat was het laagste aantal sinds de Spelen van 2004 (Athene). Er werd dus vooral zilver en brons veroverd. "Het is frustrerend", aldus Andy Anson, de baas van het Britse olympisch comité in de Daily Mail.

Artikel gaat verder onder video

Groot-Brittannië eindigt als zevende op de medaillespiegel

"Dit waren ongelooflijk competitieve Spelen. De landen achter de Verenigde Staten en China zaten ontzettend dicht bij elkaar. We hebben veel 'bijna-momenten' gehad. We moeten alle medailles vieren, maar daarna moeten we als sportend Groot-Brittannië af gaan vragen wat er beter kon. Was er iets? Waren er problemen? Is het een systematisch probleem? We moeten naar alle sporten kijken en conclusies trekken, op een gecontroleerde manier."

Lees ook: Waarom heeft atlete Femke Bol zo’n hoge 'Mickey Mouse-stem'?

Katherine Grainger, voorzitter van TeamGB is het eens met Anson en stelt een onderzoek in. "We gaan kijken wat we goed hebben gedaan en wat niet goed is gegaan. Waar hebben we gefaald? En waar kunnen we nog positief verrassen? Al snap ik ook dat het voor mij makkelijk praten is vanaf de luie stoel en de sporters te beoordelen”. In Tokio pakte het 'gecombineerde' land (Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Wales) 64 medailles, maar toen werd de ploeg vijfde op de medaillespiegel.

Lees meer over:

Olympische Zomerspelen 2024