Voor drievoudig wereldkampioen breaking Menno van Gorp begint zaterdag in Shanghai het olympisch kwalificatietoernooi (OKT). Het is een van de laatste kansen voor de sporter om zich nog voor de Olympische Spelen te kwalificeren. Want breaking, beter bekend als breakdancen, staat bij de Spelen van 2028 in Los Angeles niet meer op het programma
Van Gorp begon twintig jaar geleden met breakdancen. In 2014, 2017 en 2019 was hij de beste in de Red Bull BC One World Finals, het belangrijkste (wereld)kampioenschap. Door zijn zeges is hij de recordhouder van het kampioenschap. Dat lukte echter alleen met een flinke portie inzet. Doordeweeks traint de sporter twee tot drie uur per dag. "Daarnaast ben ik veel bezig met extra krachttraining, stretchen, het visualiseren van bewegingen en het bedenken van nieuwe moves", vertelt hij in een interview met NU.nl. "En ik luister constant naar muziek. Ik kan wel zeggen dat ik breaking adem."
Breakdancen debuteert op de Olympische Spelen
Breaking begon in de achterstandswijken van New York als kunstvorm. In Parijs debuteert de sport als olympische sport. Het moet de Spelen populairder maken bij een jong publiek. Voor Van Gorp is dat een droom die uitkomt. “Ik heb altijd gedacht: het zou zó tof zijn als breaking de erkenning krijgt die het verdient. Als ik het op straat over breaking heb, krijg ik al gauw vragen als: 'Kun je op je hoofd draaien?' En: 'Doe je dat een kartonnen plaat?'" Terwijl het een serieuze discipline is, die zich flink heeft ontwikkeld. Nu is het nog vooral niche. Door het olympische podium schijnt een mooi licht op onze sport. Dat kan breaking goed gebruiken."
Lees ook: Kimmann wil historie schrijven en bij ‘select groepje’ horen
De topbreakdancer zet zich de afgelopen tijd extra in om kwalificatie af te dwingen. Van Gorp, in het dagelijks leven eigenaar van een dansschool en schilder, let bijvoorbeeld extra op zijn dieet. Daarnaast kocht hij een fitnessapparaat om in de tuin te trainen. “Bovendien is mijn vrouw even gestopt met werken, zodat ik niet meer de hele tijd heen en weer hoef te rennen voor onze twee kinderen. Alles om me net die extra boost te geven, waardoor ik alles eruit kan halen tot en met de Spelen."
Op 23 juni is de laatste dag van de olympische kwalificatieperiode. Dan weet Van Gorp of hij naar de Spelen mag. "De aanloop is anders dan bij andere toernooien. Normaal weet ik: dit is mijn doel en daar ga ik naartoe trainen. Nu is er onzekerheid of ik mag meedoen.” De verwachting is dat de wereldtopper het gaat halen, want op kwalificatietoernooien in Shanghai en Boedapest liggen er in totaal zeven tickets klaar voor veertig deelnemers in de mannencategorie. “Maar ik moet het nog wel doen. Hopelijk is mijn loting gunstig en raak ik niet geblesseerd. Dan moet het goed komen."
Lee-Lou Demierre hoort ook bij de veertig mannen die nog kans maken op startbewijs voor Parijs. Bij de vrouwen doen geen Nederlanders mee en oud-wereldkampioene India Sardjoe (17) is al geplaatst.