‘Beste aanvoerster ooit’ niet geselecteerd voor de Spelen, maar is wel in Parijs

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
22 jul. 2024, 14:24
23 jul. 2024, 11:33
Laura Dijkema, Olympische Spelen, Parijs 2024, volleybal, TeamNL, Felix Koslowski
© IMAGO - Laura Dijkema, speelster van de volleybalvrouwen

Laura Dijkema komt tijdens de Olympische Spelen niet in actie voor de Nederlandse volleybalploeg. De aanvoerster van Oranje is niet geselecteerd door bondscoach Felix Koslowski. Toch is de spelverdeler momenteel wel aanwezig in de Franse hoofdstad als onderdeel van de begeleidingsstaf van TeamNL.

De 34-jarige Dijkema is de meest ervaren speelster van Oranje en heeft tot dusver 434 interlands achter haar naam staan. Toch heeft Koslowski zijn aanvoerster niet opgenomen in zijn selectie voor de Spelen. Naar eigen zeggen moest de bondscoach wel. Een olympische selectie mag namelijk uit slechts twaalf speelsters, plus één reserve bestaan. En niet uit het gebruikelijke aantal van veertien speelsters. Dijkema viel af omdat ze onlangs haar pink had gebroken. "Daardoor kon Laura twee weken niet meedoen. En dat was heel vervelend. Daardoor kon ze niet voor haar plek knokken", zegt Koslowski in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Artikel gaat verder onder video

Waarom is Laura Dijkema niet geselecteerd voor de Spelen?

Koslowski vond de vorm van Dijkema niet beter dan die van Britt Bongaerts en Sarah van Alen, de andere twee spelverdelers. Desondanks was het een lastige beslissing voor de bondscoach. "Bijna onmenselijk. Juist omdat Laura elke dag van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat werkelijk alles geeft. En die moet je dan teleurstellen." Vanzelfsprekend zorgde de beslissing voor verdriet bij de aanvoerster van Oranje. Koslowski: "Ik zou het raar hebben gevonden als ze niet boos op me was geworden. Als ze geen emotie had getoond."

Lees ook: Dit zijn de vlaggendragers tijdens openingsceremonie van de Olympische Spelen

Uiteindelijk werd er een speciale rol voor Dijkema bedacht. Ook Koslowski wilde haar namelijk graag erbij hebben. "Laura is een personality. Die kan dat als de beste. Ik noem haar niet voor niets 'de beste aanvoerster die ik ooit heb gehad'." Als lid van de begeleidingsstaf is ze gewoon aanwezig in Parijs. "Het heeft als naampje staf, maar dat is meer vanwege de accreditatie. In principe ga ik als veertiende speelster mee. Ik train ook gewoon mee. Zoals ik buiten het veld de aanvoerster van het team blijf”, vertelt ze zelf tegen het Algemeen Dagblad.

Lees ook: Polman gaat voor goud en lacht na boodschap Valentijn Driessen na ‘ruzie’

Of Dijkema na de Olympische Spelen weer terugkeert in de selectie Oranje, weet ze nog niet. Ook de bondscoach denkt daar nog niet over na. "Op dit moment tellen alleen de Olympische Spelen", benadrukt hij. Nederland neemt het in Parijs in de groepsdase op tegen Italië, Turkije en de Dominicaanse Republiek. In 2016 werden de volleybalster vierde in Rio de Janeiro. Van die ploeg zijn er twee speelsters ook in Frankrijk bij: Celeste Plak en Anne Buijs. Drie jaar geleden was het team er niet bij in Tokio.

Lees meer over:

Volleybalvrouwen