Beachvolleyballer Steven van de Velde krijgt eigen plek tijdens Spelen en mijdt media

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
17 jul. 2024, 17:33
20 jul. 2024, 14:26
Steven van de Velde, Olympische Spelen, beachvolleybal, Parijs 2024
© IMAGO - Steven van de Velde slaapt tijdens de Spelen niet in het olympisch dorp

Steven van de Velde slaapt tijdens de Olympische Spelen Parijs niet bij de andere atleten. Op eigen verzoek heeft het NOC*NSF een aparte slaapplek voor de beachvolleyballer geregeld. Daarnaast praat hij in de aanloop én tijdens de Spelen niet met de media. Reden is de ontstane ophef rond zijn verleden.

Van de Velde werd in 2016 door een Engelse rechtbank veroordeeld tot vier jaar celstraf omdat hij (als negentienjarige) driemaal seks met een twaalfjarig meisje had gehad. Hij gaf haar bovendien alcohol. Door de leeftijd werd de zaak als verkrachting gezien, ongeacht of zij instemde. Na een jaar werd de sporter uitgeleverd aan Nederland en in vrijheid gesteld. Vervolgens pakte hij zijn topsportcarrière weer op en kwalificeerde hij zich voor de Spelen in Parijs. Sportkoepel NOC*NSF en volleybalbond Nevobo spraken vorige maand hun steun uit aan Van de Velde, maar op social media is er veel ophef.

Artikel gaat verder onder video

Mag Steven van de Velden meedoen aan de Olympische Spelen?

Een petitie om hem te ‘diskwalificeren’ is al bijna 42.000 keer getekend en verschillende internationale slachtofferorganisaties hebben een oproep gedaan aan het IOC om Van de Velde te weren. Eerder zag het olympisch comité daar geen aanleiding voor. In een eerder interview met het Algemeen Dagblad betuigde Van de Velde spijt. Hij noemde het ‘de grootste fout van zijn leven’. Door zijn zelfreflectie, het uitzitten van (een deel van zijn) straf en de gering geachte recidivekans kreeg hij de kans om terug te keren op het hoogste niveau.

Lees ook: Ellen van Dijk door medisch wonder tóch naar Olympische Spelen

“NOC*NSF heeft tot de genoemde maatregelen besloten in goed overleg met de beachvolleyballer en zijn ploeggenoten. Een aantal andere maatregelen heeft betrekking op onder andere begeleiding van de beachvolleyballers. In het belang van de betrokkenen worden hierover geen verder mededelingen gedaan. Hiermee hoopt NOC*NSF waar mogelijk bij te dragen aan het creëren van rust voor alle deelnemers aan de Spelen. NOC*NSF betreurt de impact van de onvoorziene hernieuwde aandacht voor iedereen die kampt met trauma’s door seksuele delicten en grensoverschrijdend gedrag”, schrijft de sportkoepel in een persbericht.

Van de Velde wil gewoon aan de Spelen meedoen, maar slaapt dus wel buiten het olympisch dorp. Daarnaast hoeft hij na de wedstrijden niet met de media te spreken. Zijn beachvolleybalpartner, Matthew Immers, verblijft wel in het olympisch dorp en praat na de wedstrijden wél met de pers.

Lees meer over:

Olympische Zomerspelen 2024