Grootste overwinningen van Nederlands elftal

Daniel Cabot Kerkdijk
30 sep. 2024, 16:11
30 sep. 2024, 16:17
© IMAGO - De 11-0 zege op San Marino is de grootste overwinning van het Nederlands elftal in de geschiedenis

De grootste overwinning in de geschiedenis van het Nederlands elftal is een 11-0 zege op San Marino op 2 september 2011. Het Oranje van toenmalig bondscoach Bert van Marwijk brak met de monsterscore in het EK-kwalificatieduel een 99 jaar oud record, dat alleen in 1972 was geëvenaard. Tot de fameuze 11-0 in het Philips Stadion had het Nederlands elftal nog nooit een interland met dubbele cijfers afgesloten.

Bijgewerkt op maandag 30 september 2024

Niemand kon in de rust van het duel tussen Nederland en San Marino vermoeden dat de score in de annalen zou gaan verdwijnen. Oranje leidde halverwege met 3-0 door goals van Robin van Persie, Wesley Sneijder en John Heitinga. De treffers vielen in de eerste zeventien minuten. Na de pauze was er geen houden meer aan: Van Persie scoorde nóg drie keer, Klaas-Jan Huntelaar trof tweemaal doel, Sneijder maakte zijn tweede en ook Dirk Kuyt en de debuterende Georginio Wijnaldum leverden een productieve bijdrage aan de 11-0 zege.

Wat is de grootste zege van het Nederlands elftal?

Nederland won tweemaal met 9-0. In de troostfinale van de Olympische Spelen van 1912 was de ploeg van toenmalig bondscoach Edgar Chadwick veel te sterk voor Finland. Vierduizend toeschouwers zagen Jan Vos op 4 juli 1912 liefst vijf van de negen treffers voor zijn rekening nemen in Solna. Zestig jaar later, op 1 november 1972, eindigde het WK-kwalificatieduel tussen Nederland en Noorwegen in 9-0. Ruim 56.000 toeschouwers in De Kuip zagen hoe het team van toenmalig bondscoach Frantisek Fadrhonc in de eerste helft slechts eenmaal scoorde. Na rust kwamen daar echter nog acht treffers bij. Een pas 21-jarige Johan Neeskens was goed voor een hattrick en Johan Cruijff scoorde tweemaal.

Een andere monsteroverwinning van het Nederlands elftal in de 21e eeuw vond plaats op 11 oktober 2013. Oranje won het WK-kwalificatieduel met Hongarije met 8-1 en Van Persie groeide die avond in de Amsterdam ArenA uit tot topscorer aller tijden van het Nederlands elftal. Zijn derde treffer in minuut 53 betekende dat hij Patrick Kluivert, die tien jaar lang bovenaan de lijst stond, definitief passeerde als topscorer van Oranje: 41 om 40 doelpunten. Enkele minuten later kreeg de oud-aanvaller van toenmalig bondscoach Louis van Gaal een publiekswissel en ging hij onder een staande ovatie naar de kant.