Zo kan het Nederlands elftal via de Nations League naar het WK in 2026

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
04 sep. 2024, 13:22
Wout Weghorst, Nederlands elftal, Nederland - Polen, Oranje
© IMAGO - Nederland viert feest na de overwinning op Polen op het EK

Voor het Nederlands elftal staat zaterdag de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Nations League op het programma. Oranje speelt om 20.45 uur tegen Bosnië en Herzegovina. Winnen is erg belangrijk, want Nations League kan een vangnet zijn als directe WK-kwalificatie voor het toernooi van 2026 niet wordt bewerkstelligd.

Het WK van 2026 wordt gehouden in de Verenigde Staten, Mexico en Canada. In december is de loting voor de Europese kwalificatiecyclus. Het Nederlands elftal zal dan in een groep met vier of vijf landen worden ingedeeld, maar alleen de groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het wereldkampioenschap. De nummers twee uit alle groepen spelen onderling play-offs om alsnog een WK-ticket te bemachtigen. Die duels staan gepland tussen maart 2025 en maart 2026.

Artikel gaat verder onder video

Hoe kan Oranje zich kwalificeren voor het WK van 2026?

Als Nederland als derde in de groep eindigt in WK-kwalificatie, of zelfs nóg lager, dan kan de Nations League wellicht redding bieden. De vier beste groepswinnaars die zich niet via de normale kwalificatie rechtstreeks hebben geplaatst, krijgen een ticket voor de play-offs.

Lees ook: Van der Gijp weet waarom Van Dijk mindere periode bij Oranje kende

De Nations League begint voor het Nederlands elftal op 7 september in Eindhoven (tegen Bosnië en Herzegovina). Drie dagen volgt er een duel met Duitsland in de Johan Cruijff ArenA. Hongarije is het vierde land in de Nations League-groep groep. Op het EK in Duitsland werd Oranje begin juli in de halve finale uitgeschakeld door Engeland (1-2 verlies).

Lees meer over:

Nations League