Eén speler genoot van slechte prestatie Oranje: 'Hij heeft heerlijk gekeken'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
13 okt. 2024, 20:04
13 okt. 2024, 20:10
Wout Weghorst heeft volgens Wim Kieft genoten van Oranje
© IMAGO - Wout Weghorst heeft volgens Wim Kieft genoten van Oranje

Wim Kieft denkt dat Wout Weghorst heeft genoten van de mindere wedstrijd van Joshua Zirkzee tegen Hongarije (1-1). De aanvaller van het Nederlands elftal speelde niet zijn beste wedstrijd en invaller Brian Brobbey miste in het slot een grote kans. Weghorst, normaal gesproken de pinchitter van Ronald Koeman, zit door een blessure thuis.

Weghorst moest zich geblesseerd afmelden voor het Nederlands elftal en daardoor zijn Zirkzee en Brobbey momenteel de enige spitsen bij Oranje. Vrijdag mocht de aanvaller van Manchester United in de basis beginnen, maar hij wist niet te overtuigen en kreeg na afloop veel kritiek op zijn spel. Een kwartier voor tijd werd Zirkzee gewisseld voor Brobbey. Laatstgenoemde staat naar verwachting maandag in de basis tegen Duitsland.

Artikel gaat verder onder video

Wie staat er in de spits bij het Nederlands elftal?

Kieft denkt niet Weghorst afgelopen vrijdag ook maar enig moment heeft getreurd om de teleurstellende prestatie van Zirkzee. "Geloof me dat Wout vrijdag heerlijk achterover naar Hongarije - Nederland heeft zitten kijken en hij bij een slechte wedstrijd van Brobbey tegen Duitsland kansen voor zichzelf ziet als spits van Oranje", aldus de oud-voetballer in De Telegraaf.

Lees ook: Oud-internationals buigen zich over spitspositie Oranje: 'Hij scoort vanuit elke hoek'

Zirkzee kan vervolgens op grote kritiek van Kieft rekenen. "Zirkzee geeft de buitenstaander het idee dat een wedstrijd leuk meevoetballen voor hem als spits belangrijker is dan scoren. Vooralsnog is hij voor Oranje te licht in mijn ogen", vindt de oud-speler van onder meer Ajax en PSV. "Je kunt wel zeggen dat hij een talent is, maar valt iemand van 23 jaar nog als talent te bestempelen? Bij Bayern München was Zirkzee misschien nog een talent, maar daar heeft een spits in de jeugd het vrij gemakkelijk want de jeugdteams van Bayern steken in Duitsland overal met kop en schouders bovenuit."

Lees ook: Ronald Koeman fluit Oranjespeler terug: 'Hij was iets te snel'

Volgens Kieft hebben 'echte grote talenten' op hun 23e al meer dan 250 wedstrijden op het hoogste niveau gespeeld. "Zirkzee heeft pas een jaartje Anderlecht een twee seizoenen Bologna op zijn cv", weet de analist, die liever Brobbey had gezien tegen Hongarije. "Hij zal tegen Duitsland spelen. Die beslissing is begrijpelijk omdat hij kan profiteren van zijn snelheid en diepte in zijn spel. Uiteraard is Duitsland een stuk beter dan Hongarije, maar tegen Duitsers kom je als Oranje ook wat gemakkelijker aan voetballen toe."

Lees ook: Valentijn Driessen confronteert Koeman: 'Je ziet het niet zo in hem zitten, zo te zien'

Kieft: "Voor Brobbey valt te hopen dat hij een aardige wedstrijd speelt want anders kan het zomaar een knakje voor zijn zelfvertrouwen worden. Helemaal met de wetenschap dat in Amsterdam Wout Weghorst op hem wacht om er alles aan te doen om een basisplaats bij Ajax te veroveren. Geloof me dat Wout vrijdag heerlijk achterover naar Hongarije-Nederland heeft zitten kijken en hij bij een slechte wedstrijd van Brobbey tegen Duitsland kansen voor zichzelf ziet als spits van Oranje."

Wie moet er in de spits spelen tegen Duitsland?

58.3%

41.7%

24 stemmen