Stel je voor: je scoort de winnende goal in de Champions League, en in plaats van een bonus op je bankrekening, krijg je... een paar Bitcoin bijgeschreven. Klinkt futuristisch? Gek genoeg is dat toekomstbeeld al deels realiteit. Verschillende profsporters hebben de stap richting crypto al gezet—soms uit idealisme, soms gewoon omdat ze fan zijn van nieuwe tech. Maar het blijft voorlopig nog een beetje pionieren.
Wat gebeurt er dan nu echt?
Er zijn inderdaad profs die (deels) hun salaris in Bitcoin ontvangen. Het zijn er geen honderden, maar de trend is zichtbaar. Neem Russell Okung, American football-speler. Hij eiste in 2020 dat de helft van zijn salaris in Bitcoin werd uitbetaald. Niet omdat de club dat nou uit zichzelf voorstelde, maar omdat Okung erin geloofde dat Bitcoin de toekomst was. Hij kreeg z’n zin, via een derde partij die het salaris omzette. Ook Odell Beckham Jr., wide receiver in de NFL, liet zich volledig in Bitcoin betalen. Althans, zijn jaarsalaris werd in samenwerking met een betaalplatform omgezet.
Het beste hieraan is dat hij, door de koersdalingen, op korte termijn flink wat minder overhield dan bij een traditionele uitbetaling – maar anno 2025 is zijn (toenmalig) salaris van 750.000 dollar gestegen naar meer dan een miljoen. Dus ja, innovatief, maar ook best een gok – die historisch gezien meestal wel positief zal uitpakken. Dit maakt van Bitcoin dan ook een van de beste crypto om te kopen en om in te beleggen op lange termijn, of je nu een professionele sporter bent of gewoon een amateurbelegger.
En in het voetbal dan?
In Europa is het voorlopig nog minder gangbaar om spelers direct in Bitcoin te betalen, maar er zijn wel tekenen dat clubs ermee experimenteren. PSV Eindhoven, bijvoorbeeld, was één van de eerste grote clubs in Europa die een sponsorcontract tekende dat volledig in Bitcoin werd uitbetaald. Let wel: niet de spelers, maar de club zelf werd in crypto betaald. Toch geeft dat wel aan dat de sector steeds nieuwsgieriger wordt naar deze vorm van betalen. Nog een opvallend voorbeeld is Lionel Messi. Toen hij overstapte naar Paris Saint-Germain, kreeg hij naast een flinke signing bonus ook fan tokens van de club. Dat zijn cryptomunten die supporters wat zeggenschap geven over clubzaken. Geen salaris in Bitcoin dus, maar wel een stap in de richting van crypto-integratie.
En dan hebben we Turkije nog
Ja, je leest het goed. In 2018 vond in Turkije de allereerste transfer plaats waarbij een speler volledig in Bitcoin werd betaald. Harunustaspor, een kleine club, betaalde een speler deels in Bitcoin. Het ging om een relatief klein bedrag, maar het was wel een primeur. Niet iets dat sindsdien massaal is overgenomen, maar toch: het toonde aan dat het mogelijk was.
Waarom zou je het doen?
Voor de speler kan het aantrekkelijk zijn om in crypto betaald te worden, zeker als je gelooft in de waarde ervan op lange termijn. Geen banken, geen grensoverschrijdende kosten, gewoon direct van club naar wallet. Lekker efficiënt. En wie weet: wanneer de koers stijgt, is je salaris ineens meer waard dan op het moment van uitbetaling. Voor clubs zit de aantrekkingskracht vooral in marketing. Als je als club een speler in Bitcoin betaalt, krijg je gegarandeerd wereldwijde aandacht. En in een markt waar clubs elkaar beconcurreren om zichtbaarheid, is dat veel waard.
Maar... is dat niet riskant?
Absoluut. De waarde van Bitcoin en andere cryptovaluta schommelt enorm. Wat vandaag een half miljoen waard is, kan volgende week zomaar 300.000 zijn. En andersom natuurlijk ook, wat meestal het geval is als je op lange termijn kijkt. Dat maakt het lastig voor clubs én spelers om stabiele financiële afspraken te maken. Bovendien is er de fiscale kant. In veel landen is het onduidelijk hoe crypto-salarissen precies belast moeten worden. In Nederland hebben we dat probleem echter niet, hier is de belastingdienst er vrij duidelijk over: het wordt gezien als een loon in natura. Tel daarbij op dat sommige overheden ronduit wantrouwig zijn tegenover cryptovaluta, en je ziet dat het voor veel clubs gewoon nog te veel gedoe is.
Is het legaal?
In de meeste landen kun je je salaris in crypto ontvangen, zolang beide partijen ermee instemmen en het juridisch wordt afgedekt. Vaak wordt het dan zo geregeld dat je salaris eerst wordt uitbetaald in de nationale valuta, en daarna direct wordt omgezet naar crypto. Dat is juridisch net iets veiliger en zorgt ervoor dat er geen conflict ontstaat over minimumloon of belastingheffing.
Fan tokens, NFTs en andere crypto-fratsen
Salaris is niet het enige crypto-gebied waar sport en blockchain elkaar raken. Clubs brengen massaal fan tokens uit, spelers lanceren hun eigen NFTs, en crypto-sponsoren duiken overal op. Denk aan crypto-exchanges op shirts, of zelfs een sportcomplex in Los Angeles dat naar een crypto-platform werd vernoemd. Het salaris zelf blijft vooralsnog meestal in fiatgeld, maar de digitale laag eromheen wordt steeds dikker. En wie weet schuift het langzaam op.
Dus... waar staan we nu?
Het antwoord is simpel: ja, sommige spelers worden (deels) in Bitcoin betaald. Maar nee, het is zeker nog niet gebruikelijk. Er zitten veel haken en ogen aan, van koersrisico’s tot juridische onzekerheden. Toch groeit de interesse, zowel bij spelers die zichzelf als innovatief zien, als bij clubs die hun imago willen oppoetsen.
Reacties
Nog geen opmerkingen
Je moet ingelogd zijn om te reageren.