Sneijder wil Brobbey en Zirkzee niet meer in de spits bij Oranje

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
15 okt. 2024, 10:11
15 okt. 2024, 10:27
Wie moet er in de spits bij het Nederlands elftal?
© IMAGO - Wie moet er in de spits bij het Nederlands elftal?

Wesley Sneijder hoopt dat Donyell Malen eens kans krijgt in de punt van de aanval bij het Nederlands elftal. Maandagavond stond Brian Brobbey in de basis in de Nations League tegen Duitsland (1-0 verlies), terwijl Joshua Zirkzee een kwartier voor tijd mocht invallen. Beide spitsen wisten hun stempel echter niet te drukken. Desondanks is Henk ten Cate het niet met de recordinternational van Oranje eens,

Brobbey speelde in het eerste duel met Duitsland (2-2), vorige maand in Amsterdam, een sterke wedstrijd. Maandagavond was hij echter 75 minuten lang onzichtbaar in het uitduel in München. "We hebben nu steeds de discussie of Brobbey of Zirkzee in de spits moet. Waarom komt Malen daarvoor nooit in beeld?", vroeg Sneijder zich na de wedstrijd af aan tafel bij voetbaltalkshow Rondo op Ziggo Sport.

Artikel gaat verder onder video

Wie moet er in de spits bij het Nederlands elftal?

Sneijder: "Hij (Malen, red.) kan dat toch ook met zijn kracht en snelheid? Hij speelt vaker in een tweespitsensysteem en ik denk dat hij dat ook perfect in kan vullen. Hij krijgt maar steeds die tien minuten, die afdankertjes." Tegen Duitsland kwam de aanvaller aan het begin van de tweede helft in het veld en bezorgde hij Oranje in het slot nog bijna een punt met een goed schot. Tafelgast Ten Cate twijfelt echter of Koeman er verstandig aan zou doen om Malen in de punt van de aanval te zetten. "Dan krijg je een ander soort spits, een lopende", klonk het niet al te enthousiast.

Lees ook: Van Basten en Gullit zien 'probleem' Oranje: 'Bij mij zit de irritatie in...'

Ook Kenneth Perez pleitte na afloop van het duel voor een toekomstige basisplek voor Malen. Hij ziet de international echter liever aan de rechterkant, in plaats van Xavi Simons: Volgens de analist is de aanvaller van Borussia Dortmund 'op rechts de enige die een goal kan maken'. Ook Hans Kraay junior zag bij ESPN Malen een goede invalbeurt hebben. Van Voetbal International kreeg hij daarom een 5,5, terwijl hij van het Voetbalzone een 6 kreeg. "Met de snelheid van de ingevallen Borussia Dortmund-aanvaller op rechtsbuiten, schonk Koeman zijn team een extra wapen."

"Hij was, in tegenstelling tot Simons, een enkele keer succesvol in de één-op-één met zijn directe tegenstander, maar kon niet het gevaar stichten waarop de bondscoach gehoopt zal hebben." Eerder sprak Mee Met Oranje al met enkele oud-Oranjespelers over de invulling van de spitspositie in het Nederlands elftal.