Waar en hoe laat wordt Nederland - Frankrijk uitgezonden?

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
21 jun. 2024, 06:00
21 jun. 2024, 20:20
Ronald Koeman en Didier Deschamps, bondscoaches van Nederland en Frankrijk
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman en Didier Deschamps, bondscoaches van Nederland en Frankrijk

De tweede wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK in Duitsland is vrijdagavond tegen Frankrijk. De wedstrijd wordt live uitgezonden op NPO1. Wie een voorkeur heeft voor Belgisch commentaar, kan terecht bij de VRT. Die zender is te vinden op kanaal 29 (KPN), kanaal 51 (Ziggo) of kanaal 21 (Odido).

De interland tussen Nederland en Frankrijk is de tweede wedstrijd van Oranje in Groep D. Het Nederlands elftal kwam afgelopen zondag tot winst in de ouverture tegen Polen (1-2) en hoopt ook tegen de Fransen als winnaar van het veld te stappen. Het duel wordt vrijdag 21 juni gespeeld en begint om 21.00 uur. De wedstrijd wordt gespeeld in de Red Bull Arena in Leipzig en de voorbeschouwing op NPO 1 is vanaf 20.16 uur. Het commentaar wordt verzorgd door Jeroen Grueter.

Artikel gaat verder onder video

Waar en hoe laat wordt Nederland - Frankrijk uitgezonden?

Een goed resultaat tegen Frankrijk is voor de ploeg van bondscoach Ronald Koeman van groot belang om het niet op dinsdag 25 juni te laten afhangen van de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk. De Oostenrijkers, die maandagavond met 0-1 van Frankrijk verloren, spelen vrijdag 21 juni om 18.00 uur tegen Polen.

Lees ook: Oranje heeft vanavond een groot probleem: de Franse Litmanen

Nederland en Frankrijk staan vrijdag voor de dertigste keer in de geschiedenis tegenover elkaar. Elf keer won Oranje, viermaal eindigde de ontmoeting onbeslist en vijftien keer waren de Fransen de betere partij. Sinds 2014 speelde Nederland acht keer tegen Frankrijk en liefst zevenmaal werd er verloren, waaronder tweemaal in 2023: 4-0 in maart en 1-2 in oktober. Alleen in november 2018, 2-0, kon er gejuicht worden. Liefst vijf van de elf Nederlandse overwinningen waren overigens voor de Tweede Wereldoorlog.

Live Nederland - Frankrijk kijken

Koeman beschikt tegen Frankrijk over een voltallige selectie. Brian Brobbey hervatte deze week de groepstraining na klachten aan zijn hamstrings en ook de later aangesloten Joshua Zirkzee wordt met de dag fitter. Bij Frankrijk was Kylian Mbappé één groot vraagteken nadat hij zijn neus brak tegen Oostenrijk. De kans bestaat dat hij toch invalt dankzij een gezichtsmasker.

Opstelling Nederland: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Schouten, Reijnders, Simons; Frimpong, Depay en Gakpo.

Opstelling Frankrijk: Maignan; Koundé, Upamecano, Saliba, Hernández; Dembélé, Tchouameni, Kanté, Rabiot; Thuram en Griezmann.

Lees meer over:

EK 2024 Oranje EK2024